Η κυβέρνηση πάει στη συνάντηση του Eurogroup με δύο βασικούς στόχους

Η κυβέρνηση πάει στη συνάντηση του Eurogroup με δύο βασικούς στόχους

Η Ελλάδα δεν ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας Ευρώ (EWG), η οποία διεξήχθη πριν δύο ημέρες, μετά την προηγούμενη δημοσίευση της Έκθεσης Ενισχυμένης Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, η οποία έδειξε ότι η οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Το EWG έθεσε τις βάσεις για την αναμενόμενη έγκριση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου για την εκταμίευση των κεφαλαίων στην Αθήνα. Όπως έχουν τα πράγματα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένει το πράσινο φως για την εκταμίευση 767 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει τώρα να προωθήσει δύο αιτήματα κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Το πρώτο είναι να επιτρέψουν οι διεθνείς πιστωτές τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.

Επιπλέον, η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει από τους εταίρους της Ευρωζώνης να διαθέσουν τα 640 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ANFAs-SMPs, για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Βασικά, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει επίσης την εκπόνηση των αναφορών για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) το επόμενο έτος, γεγονός που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το τι θα μπορούσε να ελπίζει η Αθήνα όσον αφορά τους προαναφερόμενους στόχους της. Η πιθανή χρήση των 767 εκατ. ευρώ, τα οποία αρχικά προορίζονταν να συμβάλουν στη μείωση του χρέους της Ελλάδας, για αναπτυξιακούς σκοπούς, θα αξιολογηθεί ως μέρος του DSA του επόμενου έτους.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες οικονομίες της Ευροζώνης, σημειώνει ανοδική πορεία. Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε την Τετάρτη ότι “ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, αν και έχει μειωθεί κατά μία εκατοστιαία μονάδα στην Ευρώπη και επηρεάζει τις εξαγωγές μας, φαίνεται να αυξάνεται”.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% φέτος και 2,4% το 2020, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας./ibna