Ο πρώτος τουρκικός δορυφόρος εγχώριας επικοινωνίας αναμένεται το 2022

Ο πρώτος τουρκικός δορυφόρος εγχώριας επικοινωνίας αναμένεται το 2022

Ο πρώτος δορυφόρος επικοινωνιών της Τουρκίας, ο Turksat 6A, θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2022, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας την Τετάρτη.

Ο Recep Tayyip Erdogan που συμμετείχε στη Σύνοδο της Ανεξάρτητης Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών «Visionary’19» στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αναπτυχθεί ψηφιακά τα τελευταία χρόνια και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ενσωματώθηκαν στο ψηφιακό σύστημα.

«Πραγματοποιούμε επαναστατικά βήματα στη διαστημική τεχνολογία. Δημιουργήσαμε τον Οργανισμό Διαστήματος της Τουρκίας [SPA]» ανέφερε Tούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο δορυφόρος Turksat 6A θα τεθεί σε λειτουργία το 2022. Ο δορυφόρος Turksat 6A αναπτύχθηκε από το Κέντρο Διαστημικής Συνδεσμολογίας, Ολοκλήρωσης και Δοκιμής (ΑΙΤ) στην Άγκυρα.

Ο Erdogan σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία ίδρυσε γραφείο ψηφιακού μετασχηματισμού που θα εποπτεύεται από την Προεδρία, με τον σχεδιασμό να αφορά τους τομείς της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, το εθνικό λογισμικό, την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, τα μεγάλα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Erdogan τόνισε ότι το πρόγραμμα Visionary’19 περιλαμβάνει την ψηφιακή οικονομία, το ψηφιακό εμπόριο, την εθνική τεχνολογία και τις πόλεις του μέλλοντος.

«Η Τουρκία, δυστυχώς, χάθηκε σε πολλές από τις νέες παγκόσμιες τάσεις στο παρελθόν. Ο κόσμος εκβιομηχανιζόταν, ενώ αγωνιζόμασταν για να προστατέψουμε την παρουσία μας και την πατρίδα μας”, εξήγησε.

«Υπήρξε μια παγκόσμια μεταμόρφωση μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, και η Τουρκία απλώς στράφηκε προς τον εαυτό της και προσπαθούσε να επιβιώσει με το πιάσιμο των πραξικοπημάτων και τις χούντες», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ελπιδοφόρο μέλλον θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για την εκατονταετία το 2023 και θα βοηθήσει “τα παιδιά μας να συνειδητοποιήσουν τα οράματα του 2053 και του 2071”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης στη Σύνοδο την κατασκευή εργοστασίου στο Belikesir επεξεργασίας βόριου, καθώς η Τουρκία διαθέτει περίπου το 75% των παγκόσμιων αποθεμάτων. «Η Τουρκία συνήθιζε να πουλάει το βόριο ως ακατέργαστο ορυκτό με χαμηλή προστιθέμενη αξία, αλλά τώρα αυτό θα αλλάξει καθώς η Τουρκία άρχισε να το επεξεργάζεται και να αναπτύσσει σε καρβίδιο του βορίου για να χρησιμοποιηθεί ως προστατευτικό υλικό, σε τακτικά οχήματα, ελικόπτερα, αεροπλάνα, όπλα και στρατιωτικές στολές» πρόσθεσε ο Erdogan.

«Δεν μπορεί να υλοποιηθεί κανένα έργο σ’ αυτήν την περιοχή χωρίς την παρουσία, τη συναίνεση και τη συνεισφορά της Τουρκίας. Δεν συμμετέχουμε και δεν θα συμμετάσχουμε σε κανένα σχέδιο που αντίκειται στην πίστη, την ηθική, τη συνείδηση την Ιστορία ή τον πολιτισμό μας» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας αναδιοργάνωσης που συμβαίνει στην περιοχή και στον κόσμο σήμερα.

«Υπάρχει κόστος για αυτή την αξιέπαινη στάση» κατέληξε ο Recep Tayyip Erdogan, αναφερόμενος στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια./ibna