Με τους πρεσβευτές της ΕΕ συναντήθηκε ο Βούλγαρος Πρόεδρος

Με τους πρεσβευτές της ΕΕ συναντήθηκε ο Βούλγαρος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev συνάντησε στο γραφείο του την Τετάρτη τους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ, της Ελβετίας και της Νορβηγίας στη Βουλγαρία, ανέφερε το Γραφείο Τύπου το Προέδρου.

Οι πρεσβευτές έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το κράτος δικαίου στη Βουλγαρία, την επίδραση του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο βουλγαρικό δικαστικό σύστημα, τους λόγους της δημογραφικής κρίσης στη Βουλγαρία, τη συμμετοχή της χώρας στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, την αυξημένη μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την ευρωπαϊκή και περιφερειακή ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Rumen Radev δήλωσε ότι η διατήρηση του κράτους δικαίου θα πρέπει να καταστεί αναπόσπαστο μέρος της θεσμικής κουλτούρας στη Βουλγαρία. Είπε επίσης ότι θα ξεκινήσει μια ευρεία δημόσια συζήτηση σχετικά με τις αναθεωρήσεις του Συντάγματος, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών για πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια στο έργο της βουλγαρικής δικαιοσύνης. Επίσης, θα ξεκινήσει τη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο του εισαγγελέα, τη λογοδοσία και τη θέση στο δικαστικό σώμα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Radev δήλωσε ότι οι Βούλγαροι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και την ευθύνη τους να απαιτούν πολύ καλύτερη ποιότητα στη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς και τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών. Θα πρέπει να ασκούν τον έλεγχο των θεσμών, πρόσθεσε.

Η υπέρβαση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων στη Βουλγαρία απαιτεί αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου, αύξηση της ασφάλειας των πολιτών και καλές μεταβολές στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, υποστήριξε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Radev χαρακτήρισε ως κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση την αυξητική τάση του αριθμού των μεταναστών στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ζήτησε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα αυτό, οικονομική βοήθεια για τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ετοιμότητα για έγκαιρη υποστήριξη από τις ομάδες της Frontex.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας να προσφέρουν σταθερή υποστήριξη στην προοπτική της ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η Βουλγαρία αναμένει ότι η μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ θα βασιστεί στην πραγματική εφαρμογή των κριτηρίων ένταξης, καθώς και σε μια αποφασιστική πρόοδο στην οικοδόμηση καλών σχέσεων στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συζήτησαν επίσης τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο./ibna