Με συλλογική διοίκηση οδηγείται σε συνέδριο το PSD

Με συλλογική διοίκηση οδηγείται σε συνέδριο το PSD

Η Viorica Dăncilă ανακοίνωσε αργά χθες, μετά από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του PSD, που διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα και διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες, ότι υπέβαλε την παραίτησή της από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSD).

Την προσωρινή ηγεσία του PSD ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, Marcel Ciolacu, ο οποίος ανακοίνωσε τη σύνθεση της ομάδας με την οποία θα διοικήσει το κόμμα μέχρι το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Γενικό Γραμματέα όρισε τον  Paul Stănescu.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με τον νέο μεταβατικό Πρόεδρο, η Viorica Dăncilă τόνισε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια διότι «κάθε συνάδελφος εξέφρασε την άποψή του για τις προεδρικές εκλογές και τι πρέπει να γίνει το ερχόμενο διάστημα. Κατανόησα την άποψη των συναδέλφων μου, το γεγονός ότι επιθυμούν μια επανεκκίνηση του κόμματος και ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα». Η παραίτηση δεν είναι μια «πράξη αδυναμίας», αλλά «αξιοπρέπειας», που έγινε για το κόμμα, υπογράμμισε. Εγώ παραιτήθηκα. (…) Ερωτηθείσα τι ήταν αυτό που την έκανε να αλλάξει γνώμη (και να παραιτηθεί), απάντησε: “η άποψη των συναδέλφων μου” (…) που θεώρησαν ότι είναι για το καλό του κόμματος” υπογράμμισε η πρώην Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός.

Ο Ciolacu έκανε λόγο για ανάληψη ευθύνης από όλους, για τα λάθη που έγιναν και την πεποίθηση ότι υπάρχει “ανάγκη νέας επανεκκίνησης του κόμματος”. Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής “δεν έπεσε κανένα κεφάλι”, τόνισε. Για πρώτη φορά στην ιστορία του PSD, ο απερχόμενος πρόεδρος είναι παρών στη νέα ομάδα, διότι η Dăncilă ορίστηκε πρόεδρος της οργάνωσης γυναικών του κόμματος.

Ερωτηθείς αν ανέλαβε την ηγεσία του PSD με τη βία, όπως ο Liviu Dragnea, απάντησε ότι αυτό δεν συνέβη, (σ.σ. αν συνέβαινε κάτι τέτοιο), η συνεδρίαση δεν θα διαρκούσε έξι ώρες. Κανείς δεν ζήτησε (σ.σ. από την Dăncilă) να παραιτηθεί, όλοι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνει επανεκκίνηση του κόμματος.”

«Η εποχή, μέχρι την κα Dăncilă, που συνηθιζόταν το κόμμα να διοικείται από έναν πατερούλη τελείωσε, τώρα το κόμμα θα διοικείται από μια ομάδα. Δεν νομίζω ότι αυτή τη νύχτα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για την ονομασία. Ο Buzatu μίλησε επί μακρόν για την αλλαγή ονομασίας», πρόσθεσε ο Marcel Ciolacu.

Ακολούθως, αργά τη νύχτα, (περί την 01.45) ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας μεταβατικής ηγετικής ομάδας, που θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριο. Τον πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος πλαισιώνουν οι πρόεδροι των οργανώσεων των πέντε νομών όπου το PSD απέσπασε την πρωτιά και στον β’ γύρο, καθώς και εκπρόσωποι από τις οκτώ αναπτυξιακές περιφέρειες της χώρας.

Η Viorica Dăncilă είναι η πέμπτη υποψήφια του PSD που χάνει στις προεδρικές εκλογές και μετά από αυτές, και το κόμμα. Μετά τις συνεχείς νίκες του Ion Iliescu στις προεδρικές της πρώτης περιόδου μετά το 1989 και τη θεαματική επάνοδό του το 2000, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ρουμανίας γνώρισε μια σειρά από ήττες. Ο Adrian Năstase, ο Mircea Geoană και ο Victor Ponta δεν κατάφεραν να εκλεγούν στο πρώτο αξίωμα της χώρας. Οι διαδοχικές αποτυχίες στις προεδρικές εκλογές οδήγησαν σε χτυπήματα κάτω από τη μέση και θεαματικές ανατροπές σε επίπεδο κεντρικής ηγεσίας. Κανένας πρόεδρος του κόμματος που δεν κέρδισε την προεδρία της χώρας δεν έμεινε ατιμώρητος. Τώρα το κόμμα που έβαλε το αποτύπωμά του στην πρόσφατη ιστορία της Ρουμανίας βρίσκεται σε μια νέα προσπάθεια επανασχεδιασμού./ibna