Ελλάδα: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ανέπτυξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ελλάδα: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ανέπτυξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες αναφέρθηκε εκτεταμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απέφυγε πάντως να μιλήσει για την φορολόγηση της μεσαίας τάξης που παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε τις προβλέψεις ξεκινώντας από την φορολογία για μισθωτούς και συνταξιούχους “της κατηγορίας εισοδήματος από 12 έως 18 χιλιάδες ευρώ, που θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ”.

Ακολούθως είπε ότι προβλέπει:

-Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.

-Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των συντελεστών για τα υψηλότερα εισοδήματα.

-Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση κατά 20 ευρώ της έκπτωσης φόρου για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.

-Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

-Μείωση του Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή 13%.

-Μείωση του Φ.Π.Α. για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και  τα παιδικά καθίσματα από το 24%  που είναι σήμερα στον  μειωμένο  συντελεστή 13%.

Σε ό,τι αφορά  τα νομικά πρόσωπα:

-Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, γεγονός που ενισχύει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

-Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.

-Καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

-Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά πρόσωπα.

-Δίνονται στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα για τη διανομή μετοχών στους εργαζόμενους, καθώς και για παροχές σε είδος.

-Σε ό,τι αφορά τα μέτρα με θετικό οικονομικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους, γίνονται δύο βασικές παρεμβάσεις:

Η μία αφορά στα stock options. Θεσπίζονται, δηλαδή, φορολογικά κίνητρα προκειμένου να δίνονται από τις επιχειρήσεις μετοχές στους εργαζόμενους, ώστε να γίνονται συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία.

Η δεύτερη αφορά φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για παροχές σε είδος στους εργαζόμενους, όπως η χορήγηση καρτών μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις. Χορηγείται, συγκεκριμένα στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, δαπάνης για κάρτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσαυξημένης κατά 30%.

Σε ό,τι αφορά  την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας:

Όπως ήδη είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός αναπτύσσουμε δράσεις που στόχο έχουν να ανακτήσουν τα σπίτια μας την αξία που έχασαν. Συγκεκριμένα:

Μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22%,  που ήδη εφαρμόστηκε από την τρέχουσα χρονιά, προχωρούμε σε τρία ακόμη μέτρα:

-Αναστέλλεται ο Φ.Π.Α. στις οικοδομές για 3 χρόνια.

-Αναστέλλεται, επίσης για μια τριετία, ο φόρος υπεραξίας στην αγοραπωλησία ακινήτων.

-Προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 40% για τις δαπάνες εργασιών – όχι για τα υλικά –  που πραγματοποιούνται για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά  την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων:

Θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου με την προϋπόθεση ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός φορολογούμενος θα κάνει εντός τριετίας επένδυση άνω των 500.000 ευρώ.

Αλλαγές που επήλθαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης:

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακούει τους κοινωνικούς εταίρους, τους φορείς της αγοράς και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό  είναι ανοικτή να ενσωματώνει αλλαγές που κινούνται στην κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, είτε γιατί τη βελτιώνουν, είτε γιατί διορθώνονται ενδεχόμενες ατέλειες στον αρχικό σχεδιασμό./ibna