Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το τελευταίο νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το τελευταίο νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση κατατέθηκε στο κοινοβούλιο την Τρίτη – μετά από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η νομοθεσία προβλέπει περαιτέρω φορολογικές περικοπές αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν περιλαμβάνουν έναν φορολογικό συντελεστή 9% για τα νοικοκυριά για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, 5% για μερίσματα και 24% για επιχειρήσεις. Σωρευτικά, πρόκειται για μείωση φόρου ύψους 950 εκατ. ευρώ για το 2020.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εισαγάγει ένα μέτρο για την αυτόματη κατάργηση όλων των χρεών προς το ελληνικό κράτος κάτω του ποσού των 10 ευρώ. Το μέτρο θα ωφελήσει 500.000 άτομα.

Επίσης, εισάγονται αλλαγές στον φόρο ακίνητης περιουσίας (ENFIA), καθώς το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για τον επανυπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, ενώ έως και 500.000 ευρώ ετησίως θα αυξηθούν στα πρόσθετα έσοδα από τη φορολόγηση μεγάλης ιδιοκτησίας και συστημάτων κατανομής ακινήτων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο με φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης, ελπίζει να αποκομίσει οφέλη από την πολιτική μείωσης των φόρων. Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ισχυρή υποστήριξη για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην οικονομική πολιτική.

Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις φαίνεται ότι χαιρετίστηκαν θετικά και από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) σημείωσε στην τελευταία έκθεσή της για την οικονομία της χώρας: “Οι περικοπές φόρων επί του κεφαλαίου και της εργασίας είναι σημαντικές, θετικές ενέργειες για τη μείωση του αποτελεσματικού εταιρικού φόρου στην Ελλάδα και της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας. Όλοι οι φορολογούμενοι αναμένεται να επωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδίως εκείνοι με χαμηλότερα εισοδήματα και οι αυτοαπασχολούμενοι…”

Σημειώνεται επίσης ότι το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο δεν επηρεάζει τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τη δημοσιονομική πολιτική για το 2020./ibna