Αλβανία: 21 νεκροί, πάνω από 600 τραυματίες, 45 απεγκλωβισμοί

Αλβανία: 21 νεκροί, πάνω από 600 τραυματίες, 45 απεγκλωβισμοί

Συνεχίζεται το έργο των ομάδων έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές από τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε την Δυτική Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με την Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας Olta Djaçkaka, μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης είχαν καταγραφεί 21 θάνατοι, πάνω από 600 τραυματίες ενώ ανασύρθηκαν από τα ερείπια 45 πολίτες από τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης.

Η Olta Djaçkaka σημείωσε ότι αυτός ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που γνώρισε η Αλβανία από το 1979 με την μετασεισμική δραστηριότητα να δίνει πάνω από 250 σεισμικές δονήσεις.

Για τα πολλά ερωτήματα που υπάρχουν για την έκταση των ζημιών του φονικού σεισμού, η Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι ο απεγκλωβισμός και η σωτηρία κάθε ψυχής που βρίσκεται σε κίνδυνο. Επίσης έκανε έκκληση στους πολίτες να μην εισέρχονται στις οικίες τους, χωρίς να έχουν εξεταστεί από τις εξειδικευμένες μονάδες.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά μετά από εντολή της κυβέρνησης. Για την έρευνα και διάσωση πέρα των εξειδικευμένων μονάδων, επιχειρούν πάνω από 2000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, 1900 αστυνομικοί, πυροσβέστες, ιατρικές ομάδες και εκατοντάδες εθελοντές.

Πάνω από 200 ξένοι διασώστες και στελέχη αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών από την Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Κροατία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο και Ρουμανία επιχειρούν στα ερείπια σύμφωνα με την Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας.

Για την φιλοξενία των αστέγων έχουν αναπτυχθεί 300 σκηνές όπου μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1000 κάτοικοι, ενώ έχουν δοθεί οι εξοχικές κατοικίες του στρατού χωρητικότητας 200 ατόμων στην διάθεση των αστέγων. Τέλος πάνω από 90 γυμναστήρια στις περιοχές Τιράνων, Durres, Kruja και Lezha έχουν προσαρμοστεί για την φιλοξενία όσων έχουν ανάγκη στέγασης, σύμφωνα με την Olta Djaçkaka./ibna