Καταστροφές σε κτήρια έπειτα από σεισμό στη Βοσνία Ερζεγοβίνη

Καταστροφές σε κτήρια έπειτα από σεισμό στη Βοσνία Ερζεγοβίνη

Λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την Αλβανία, ένας ασθενέστερος χτύπησε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, ο σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη Β-Ε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης, λίγες μόνο ώρες αφότου το Δυρράχιο της Αλβανίας, 340 χιλιόμετρα μακριά, χτυπήθηκε από άλλο καταστροφικό σεισμό.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), το επίκεντρο του σεισμού, που καταγράφηκε στις 10:19 π.μ., τοποθετείται στην περιοχή κοντά στη νότια πόλη Nevesinje. Οι ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο τραυματίες, χωρίς, ωστόσο αυτή τη φορά να υπήρξαν θύματα. Οι δύο τραυματίες ήταν εργαζόμενοι σε ένα εργοτάξιο της πόλης του Μόσταρ, οι οποίοι βρίσκονταν στο ικρίωμα τη στιγμή του σεισμού. Ένας από αυτούς πανικοβλήθηκε και πήδηξε από τις σκαλωσιές, ενώ μία μια πέτρα από το κτίριο χτύπησε τον δεύτερο εργαζόμενο.

Πληθώρες αναφορών έχουν σημειωθεί για ζημιές σε κτίρια στις πόλεις Mostar, Nevesinje και Blagaj. Οι πολίτες δηλώνουν ότι ο σεισμός επήλθε ξαφνικά και κράτησε λιγότερο από ένα λεπτό. Ωστόσο, το διάστημα αυτό ήταν αρκετό για να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα κτίρια εν μέσω πανικού. Οι γονείς μετέβησαν στα σχολεία για να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Οι κραδασμοί έγιναν αισθητοί και στο Σεράγεβο, όπου και εκεί πολλά κτίρια υπέστησαν βλάβες, χωρίς ωστόσο να προκύψουν περεταίρω κίνδυνοι. Σε μικρό αριθμό περιπτώσεων σημειώθηκαν πτώσεις από τμήματα της πρόσοψης.

“Ήταν τρομερό, τα βάζα και τα βιβλία άρχισαν να κουνιούνται και να πέφτουν στο πάτωμα. Δεν έχω ζήσει ξανά τόσο έντονο σεισμό στο Mostar”, δήλωσε ένας πολίτης στο IBNA. Πρόσθεσε ότι από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα, ωστόσο η επόμενη νύχτα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη για όλους τους ανθρώπους στην πληγείσα περιοχή.

Τον περασμένο μήνα συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Β-Ε, την Banja Luka, όταν 15 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ είχαν υπάρξει και δεκάδες τραυματίες. Η πόλη είχε καταστραφεί ολοσχερώς και οικοδομήθηκε εκ νέου, αλλά το γεγονός σημάδεψε ανεξίτηλα την περιοχή και έχει χαραχθεί στις αναμνήσεις των κατοίκων. Μαζί με τον σεισμό των Σκοπίων, μερικά χρόνια νωρίτερα, και το σεισμό του Μαυροβουνίου, λίγα χρόνια αργότερα, ο σεισμός της Banja Luka αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. /ibna