Πείστηκε να αποχωρήσει η Dăncilă από την ηγεσία του PSD

Πείστηκε να αποχωρήσει η Dăncilă από την ηγεσία του PSD

Περισσότεροι από 30 επικεφαλής νομαρχιακών οργανώσεων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSD ) συναντήθηκαν χθες βράδυ, στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Marcel Ciolacu, για μια άτυπη συζήτηση πριν τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Πριν τη συνάντηση με τους επικεφαλής των νομαρχιακών οργανώσεων, ο Marcel Ciolacu επισκέφθηκε την Viorica Dăncilă  στην οικία της, προκειμένου να συζητήσει μαζί της το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματος. Πολιτικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής τους πληροφόρησε πως η πρώην Πρωθυπουργός Dăncilă δέχθηκε να παραιτηθεί κατά την αποψινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του PSD.

Όπως όλα δείχνουν, οι συζητήσεις ανάμεσα στον Marcel Ciolacu  και τους 30 και πλέον ηγέτες οργανώσεων από όλη τη χώρα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ολόκληρη η ηγεσία του κόμματος πρέπει να απομακρυνθεί και να αντικατασταθεί από μια συλλογική ηγεσία, με τον Ciolacu να ασκεί χρέη μεταβατικού προέδρου μέχρι το συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο ως τον Μάρτιο.

Ωστόσο, για να μπορέσει να επιβληθεί η συλλογική ηγεσία, θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθούν ή να αποπεμφθούν ο Γενικός Γραμματέας και ο Εκτελεστικός Πρόεδρος, αξιώματα τα οποία κατέχουν ο Mihai Fifor και ο  Eugen Teodorovici, ο οποίος όμως μέχρι στιγμής αρνείται να παραιτηθεί, και μαζί τους και οι 16 αντιπρόεδροι του κόμματος.

Όπως μετέδωσε το Mediafax, η Dăncilă θα αναλάβει τον συντονισμό της οργάνωσης γυναικών του PSD, της οποίας έχει διατελέσει πρόεδρος, και την ηγεσία της οργάνωσης στο νομό Teleorman.

Η λύση αυτή δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους. Ο πρόεδρος του PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, χαρακτήρισε “κομματικό πραξικόπημα” την ανάληψη, για ένα μεταβατικό διάστημα, της προεδρίας από τον Marcel Ciolacu, διότι, όπως εξήγησε, αυτό δεν έχει αποφασιστεί από ένα όργανο λήψης αποφάσεων και συνεπώς παραβιάζει το καταστατικό./ibna