Γνώμη: Αν δεν υπήρχε η Τουρκία θα έπρεπε να την έχουμε εφεύρει

Γνώμη: Αν δεν υπήρχε η Τουρκία θα έπρεπε να την έχουμε εφεύρει

Το προσφυγικό ως ζήτημα δεν είναι καινούργιο. Η ανθρώπινη Ιστορία εξάλλου γράφτηκε μέσα από τις μετακινήσεις ανθρώπων και πληθυσμών. Μετακινήσεις άλλοτε ειρηνικές για την αναζήτηση τροφής και επιβίωσης κι άλλοτε βίαιες μέσα από πολέμους και καταστροφές.

Θα ήταν μέγιστο ψέμα, αν και το έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί, να ισχυριστεί κάποιος ότι μπορεί να σφραγίσει τα σύνορα. Οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, έχουν τα χαρακτηριστικά των υγρών, να βρίσκουν δηλαδή τα ανοίγματα, σε χερσαία ή θαλάσσια σύνορα και να τα «παραβιάζουν».

Έχουν γίνει δεκάδες αναλύσεις για τις αιτίες που δημιουργήθηκε αυτή η προσφυγική κρίση και «απειλεί» την Ευρώπη. Μια Ευρώπη δυσκίνητη, αναποφάσιστη και χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μια Ευρώπη που κουνάει μόνιμα το δάχτυλο στην Τουρκία τη χώρα που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος σ αυτή την κρίση.

Αν δεν υπήρχε η Τουρκία, θα έπρεπε να την εφεύρει η Ευρώπη.

Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να το καταλάβουν το σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει η Τουρκία σ αυτή την μεγάλη προσφυγική κρίση. Για πάνω από 4 εκατομμύρια ψυχές η Τουρκία είναι το μαξιλάρι ασφαλείας και βάσει των επίσημων στοιχείων, μόνη της έχει δώσει πολλά περισσότερα απ’ όσα έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους από διαφορετικές εθνικότητες, εκ των οποίων 3,7 εκατομμύρια από αυτούς είναι Σύριοι υπό προσωρινή προστασία. Είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο.

Η χώρα που πολλοί κατηγορούν στο προσφυγικό ότι βρίσκεται πίσω από την αύξηση των ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, παρέχει προστασία, δωρεάν υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη και επαγγελματική κατάρτιση για τους Σύριους που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Ένα κόστος από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας που έφτασε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Τουρκία βρίσκονται περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά σχολικής ηλικίας από τη Συρία. Πάνω από 684.000 από αυτά τα παιδιά έχουν πρόσβαση στα σχολεία. Το 2014 το ποσοστό εγγραφής στα σχολεία ήταν 30% ενώ το 2019 το ποσοστό αυτό έφτασε το 63%. Επίσης στα Τουρκικά πανεπιστήμια οι Σύριοι φοιτητές ανέρχονται σε 21.000, ενώ οι Σύριοι ακαδημαϊκή ξεπερνούν τους 400. Κι ενώ το παγκόσμιο ποσοστό συμμετοχής στην ανώτατη εκπαίδευση των προσφύγων είναι 1% στην Τουρκία είναι 7%.

Στις υπηρεσίες υγείας πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1,8 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις σε Σύριους, ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια έτυχαν νοσοκομειακής περίθαλψης. Συνολικά πάνω από 58 εκατομμύρια ήταν οι καταγεγραμμένες επισκέψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας από τους Σύριους πρόσφυγες. Σ αυτό να συνυπολογιστεί ότι στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν πάνω από 474,000 γεννήσεις Σύριων.

Ίσως να τρομάζουν τα στοιχεία αυτά τους Ευρωπαίους όμως αποκαλύπτουν το βάρος που σηκώνει η Τουρκία στο προσφυγικό, καθώς η παροχή αυτών των υπηρεσιών δεν είναι εύκολη. Δημιουργεί μεγάλη πίεση στις δομές υγείας και εκπαίδευσης, σε επαρχιακές περιοχές όπου βρίσκεται και η πλειονότητα των Σύριων προσφύγων.

Η ανάγκη για νέα σχολεία, σχολικές αίθουσες και δασκάλους είναι τεράστια και απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις και σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αλλά και σε δημοτικές δομές των πόλεων που φιλοξενούν τους πρόσφυγες.

Όταν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα ζητούν συνεισφορά και αλληλεγγύη από τις χώρες της ΕΕ για πρόσφυγες που δεν ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες, η Τουρκία τι θα έπρεπε να ζητήσει;

Το προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και απαιτεί περαιτέρω συνεισφορά της διεθνούς κοινότητας και παγκόσμια δράση, ώστε να υπάρξει μια ισόρροπη κατανομή βαρών και ευθυνών, και να υποστηριχθεί η φιλοξενία των προσφύγων στις χώρες που τους φιλοξενούν.

Όσο για τη βοήθεια της ΕΕ, από τα 3+3 δισεκατομμύρια που είχε δεσμευθεί να δώσει ως βοήθεια για τους Σύριους πρόσφυγες μέχρι το 2018 στην Τουρκία έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Τουρκία κρατάει ακόμα. Για πόσο όμως όταν οι επαγγελματίες διακινητές οργανώνονται καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου για να μεταφέρουν στην Ευρώπη όσους πρόσφυγες ή μετανάστες επιθυμούν να μετακινηθούν;

Μένει στην Ευρώπη να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει και τι πρέπει να κάνει, πρώτα για την αξιοπρέπεια στη ζωή για τους πρόσφυγες και δεύτερον για την ενίσχυση των χωρών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος σ’ αυτή την προσφυγική κρίση και μια από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία./ibna