Ο Δένδιας στα Σκόπια, ο Τσίπρας στο Παρίσι για την στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Δένδιας στα Σκόπια, ο Τσίπρας στο Παρίσι για την στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας

Στην Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην πρώτη του επίσκεψη με στόχο την έμπρακτη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Εν μέσω αβεβαιότητας που προκλήθηκε μετά το Γαλλικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, ο Νίκος Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Stevo Pendarovski, και τον πρωθυπουργό, Zoran Zaev, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Nikola DimitrovΝίκολα.

“Η υποστήριξή μας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία είναι δεδομένη. Εργαζόμαστε γι’ αυτό και αναλαμβάνουμε και σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην Ε.Ε., ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε πριν την επίσκεψη του στο πρακτορείο ΜΙΑ.

“Αυτονόητο είναι βέβαια ότι και από πλευράς της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες για την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως αυτονόητο είναι ότι και από την πλευρά της Ελλάδας, θα έχει έναν σταθερό υποστηρικτή σε αυτή την προσπάθειά της”, πρόσθεσε.

Την ίδια  ώρα ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στο Παρίσι κάλεσε την Γαλλική κυβέρνηση να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.  “Σε μια περίοδο, μετά το 2014, που η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είχε παγώσει, οι κρίσεις αυξάνονταν ραγδαία (Αλβανία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο) και ενισχυόταν ο εθνικισμός και η επιρροή τρίτων δυνάμεων στην περιοχή, δημιουργήσαμε μια νέα ευρωπαϊκή δυναμική το 2018, επιλύοντας το ονοματολογικό, που ταλάνιζε τα Βαλκάνια και τη σχέση μας με τη γείτονά μας, για 27 χρόνια”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Figaro.  Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε  “πόσο επιτακτική ανάγκη είναι να διατηρηθεί αυτή η δυναμική σήμερα – με την απαραίτητη συμβολή της Γαλλίας”./ibna