Ισχυρός σεισμός χτύπησε την Αλβανία 7 νεκροί πάνω από 235 τραυματίες

Ισχυρός σεισμός χτύπησε την Αλβανία 7 νεκροί πάνω από 235 τραυματίες

Ισχυρός σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε στις 04:54 την Αλβανία. Ο ισχυρός σεισμός είχε επίκεντρο 12 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Mamurras.

Μετά το κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί με ένταση από 4,3 έως και 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής έχουν επίσημα ανακοινωθεί 7 νεκροί και πάνω από 235 τραυματίες, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι στα κτήρια που έχουν καταρρεύσει .

Η έλλειψη ειδικών ομάδων για την αντιμετώπιση καταστροφών επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς εκατοντάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει και το έργο διάσωσης γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Επιπροσθέτως ότι ο σεισμός χτύπησε την ώρα που οι περισσότεροι πολίτες κοιμόντουσαν και η κακή κατάσταση των περισσοτέρων κτηρίων δημιουργούν φόβους για πολλά θύματα.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ilir Meta, ζήτησε από την κυβέρνηση να καλέσει βοήθεια από το εξωτερικό ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος στην προσπάθεια για απεγκλωβισμό των πολιτών από τα κατεστραμμένα κτήρια.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama, με αφορμή τον σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του. Παράλληλα έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης στον Edi Rama, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όποιο άλλο τρόπο χρειαστεί.

Στην Αλβανία θα μεταβεί και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίκσεψη στη Βόρεια Μακεδονία. Μετά το πέρας της επίσκεψης θα ταξιδέψει στα Τίρανα και θα έχει επαφές με την Αλβανική Κυβέρνηση. /ibna