Οι βουλευτές ψηφίζουν για την τροποποίηση του ελληνικού συντάγματος

Οι βουλευτές ψηφίζουν για την τροποποίηση του ελληνικού συντάγματος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επιδόθηκαν σε πόλεμο λέξεων στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή της διαδικασίας αναθεώρησης του ελληνικού συντάγματος.

Εννέα βασικές τροπολογίες σχετικά με 28 άρθρα του ελληνικού συντάγματος εγκρίθηκαν.

Στην ομιλία του, ο Μητσοτάκης είπε στους βουλευτές ότι το νέο σύνταγμα θα είναι προϊόν διακρατικής συναίνεσης και δεν θα φέρει τη σφραγίδα μιας απλής κυβερνώσας πλειοψηφίας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα κάνει “ένα ακόμη δημοκρατικό βήμα”, μέσω της κεντρικής δημοκρατικής διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης.

Με τη σειρά του, απευθυνόμενοι στο Σώμα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τα «κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος» ότι εμποδίζουν κάθε προσπάθεια αναθεώρησης του συντάγματος κατά τρόπο που ευνοϊκό για κάθε πολίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν λάβρος εναντίον των “πολιτικών δυνάμεων που έβαλαν με το έτσι θέλω το άρθρο 86 στο σύνταγμα για να εξασφαλίσουν την ατιμωρησία τους” και να περιορίσουν το δικαίωμα στην απεργία, μεταξύ άλλων.

Ο Τσίπρας υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση, εκτός από την πρόθεσή της να εδραιώσει τον νεοφιλελευθερισμό στο συνταγματικό κείμενο, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και πολλά άλλα.

“Κύριε Τσίπρα, οι προτάσεις σας δεν απορρίπτονται σήμερα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ”, απάντησε ο Μητσοτάκης. “Απορρίφθηκαν από τον ελληνικό λαό στις 7 Ιουλίου”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του είχε προσεγγίσει την πρόκληση της συνταγματικής αναθεώρησης “με διαφορετικό τρόπο από το ΣΥΡΙΖΑ”.

Τα αναθεωρημένα άρθρα θα παρέχουν, μεταξύ άλλων, δικαιώματα ψήφου στους Έλληνες της διασποράς από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους, θα διαχωρίζουν την εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη διάλυση του Κοινοβουλίου, θα καθοριστεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, και θα τροποποιηθεί ο νόμος που χορηγεί ασυλία στους υπουργούς που αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για ποινικά αδικήματα.

Επιπλέον, τα μέλη ανεξάρτητων αρχών θα εκλέγονται με πλειοψηφία των 3/5 στη διάσκεψη των προέδρων του κοινοβουλίου, αντί των 4/5 που απαιτείται επί του παρόντος, ενώ με τουλάχιστον 500.000 υπογραφές οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο κοινοβούλιο για να συζητηθούν νομοθετικές προτάσεις για θέματα εκτός από τη φορολογική, την εξωτερική ή την αμυντική πολιτική./ibna