Akinci: Το εκτροχιασμένο τρένο του Κυπριακού μπήκε ξανά στις ράγες του

Akinci: Το εκτροχιασμένο τρένο του Κυπριακού μπήκε ξανά στις ράγες του

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres, έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι με τη σημερινή συνάντηση το εκτροχιασμένο τρένο του Κυπριακού ξαναμπήκε στις ράγες του και μένει τώρα να κινηθούμε και να φτάσουμε στο σταθμό της λύσης.

Ο Mustafa Akinci αξιολογώντας τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ανοιχτές διαδικασίες, αυτές ήταν στο παρελθόν. «Μιλάμε για μια ουσιαστική διαπραγματευτική διαδικασία προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον Akinci στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα και αξιολογήθηκαν πλήρως. «Κατά τη γνώμη μου, αυτή η συνάντηση είναι ένα θετικό βήμα που γίνεται σήμερα» πρόσθεσε.

Περιγράφοντας την κατάσταση το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό ο Mustafa Akinci, την παρομοίωσε με εκτροχιασμένο τρένο. «Νομίζω ότι έχουμε επανατοποθετήσει το εκτροχιασμένο τρένο στη σωστή διαδρομή. Δεν αρκεί που το βάλαμε στις ράγες, αλλά πρέπει να εργαστούμε ομόφωνα για να κινηθούμε και να φτάσουμε στο σταθμό της λύσης».

Ο ΓΓ μετά τα όσα συνέβησαν στο Crans Montana δεν ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει άμεσα στη διαδικασία, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Περίπου ένα χρόνο πριν ανέθεσε στην Jane Hole Lute να εργαστεί για την θέσπιση των όρων αναφοράς. Κατόπιν αυτού θεώρησε απαραίτητο να συμμετάσχει άμεσα ο ίδιος κι ένας από τους λόγους είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο Mustafa Akinci.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι υπάρχει ένταση στην περιοχή λόγω του φυσικού αερίου και ο ΓΓ θεωρεί επίσης πόσο σημαντική είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος ώστε να ξεπεραστεί αυτή η ένταση. Στο πλαίσιο αυτό έκρινε αναγκαίο να αντιμετωπίσει και πάλι το κυπριακό πρόβλημα δήλωσε ο Akinci.

Οι ηγέτες σύμφωνα με τον Akinci είναι ικανοποιημένοι από την συμμετοχή του Guterres  και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαδικασία της προετοιμασίας της πενταμέρους διάσκεψης όπως έχει διατυπωθεί 5+ΟΗΕ, σε συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις  για την ολοκλήρωση των όρων αναφοράς.

Ο Akinci στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι όλοι τώρα πρέπει να αναλάβουν τον δικό τους ρόλο. Πρέπει να αναλάβουμε μια πολύ έγκαιρη διαδικασία στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ με τα συμβαλλόμενα μέρη και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Σε αυτή τη διαδικασία, πιστεύω ότι οι κοινότητες, τα πολιτικά κόμματα καθώς και η κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο πρέπει να είναι ενεργά. Οι γυναίκες και οι οργανώσεις νεολαίας θα πρέπει να φροντίσουν για τα προβλήματά τους. Στο νησί της Κύπρου, είναι δυνατό και για τις δύο κοινότητες να ξεκινήσουν μια νέα εποχή στην οποία θα μπορούν να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια ως ελεύθερες κοινωνίες. Η λύση που πρέπει να βρεθεί είναι μια ομοσπονδιακή λύση. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και όσοι θα το κάνουν αυτό είναι δύο λαοί, δύο κοινότητες. Όσο περισσότερο την υιοθετούν, τόσο περισσότερη ζωή θα βρει αυτή η λύση, συμπλήρωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ερωτηθείς για το αν κατέληξαν σε ημερομηνία για την πενταμερή ο Mustafa Akinci δήλωσε ότι δεν έγινε κάποια συζήτηση για ημερομηνία, καθώς στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν οι εκλογές του Δεκεμβρίου και το Brexit, ενώ και στη «ΤΔΒΚ» θα υπάρχει εκλογική διαδικασία σε 4-5 μήνες. Επίσης όπως είπε ο Akinci, η Ελλάδα έχει εδώ και λίγους μήνες νέα κυβέρνηση ενώ και η Τουρκία έχει τις δικές θέσεις.

Καταλήγοντας ο Mustafa Akinci, είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα συνεχίσει τον διάλογο και μέσα από τις προετοιμασίες θα καθοριστεί η ημερομηνία./ibna