Ρουμανία: Αναταραχή στο PSD – Δεν παραιτείται η Dăncilă

Ρουμανία: Αναταραχή στο PSD – Δεν παραιτείται η Dăncilă

Παρά το ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και η υποψήφιά του πέτυχαν το χαμηλότερο, ιστορικά, ποσοστό ψήφων σε προεδρικές εκλογές, αυτό όμως δεν εμπόδισε την Viorica Dăncilă να δηλώσει αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ότι δεν παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος και ότι μόνο το συνέδριο μπορεί να την αποπέμψει. Παρά την απροθυμία της να παραιτηθεί, στο PSD ετοιμάζονται παρασκηνιακά για την επόμενη ημέρα.

Η Dăncilă ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ, ότι την Τρίτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή με θέμα την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο κόμμα. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανή τη λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή συνεδρίου το προσεχές διάστημα.

Η πρόεδρος του PSD θεωρεί ότι δεν φταίει μόνο εκείνη για το κακό αποτέλεσμα, αλλά και οι τοπικοί παράγοντες που δεν τη στήριξαν όσο έπρεπε και για αυτό χάθηκαν νομοί που παραδοσιακά ψήφιζαν τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σε συνέντευξή της στον Digi24 τόνισε ότι ήταν αδύνατο σε πέντε μόνον μήνες να ανεβάσει τη χαμηλή δημοτικότητα του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές και όσα προηγήθηκαν, παρά το γεγονός ότι η διακυβέρνησή της ήταν καλή και αύξησε τους μισθούς και τις συντάξεις. Υπογράμμισε ακόμα ότι έθεσε υποψηφιότητα επειδή της το ζήτησε το κόμμα, εργάστηκε σκληρά και κυβέρνησε καλά. Τώρα, πρόσθεσε,  ο στόχος είναι η νίκη στις δημοτικές εκλογές του 2020.

Η Dăncilă απείλησε τους “βαρόνους” (περιφερειακούς κομματάρχες) που δεν πέτυχαν στις περιφέρειές τους ποσοστό ψήφων 50%+1 ότι θα πληρώσουν οι ίδιοι για την ήττα, επειδή δεν κινητοποίησαν ως όφειλαν τον κομματικό μηχανισμό και άφησε αιχμές ότι δεν τους άρεσε η υποψηφιότητά της. Κατά τη γνώμη της, το πρόβλημα ήταν η προσέλευση στις κάλπες, μια και, όπως ανέφερε και στη συνέντευξη Τύπου, εκείνη εξασφάλισε περισσότερα από τρία εκατομμύρια ψήφων, που, όπως είπε, ισοδυναμούν με εκείνες του 2016, όταν το PSD είχε 46%.

Το αποτέλεσμα της Κυριακής μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για την Viorica Dăncilă. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν υπάρχει κάποιο στέλεχος ικανό να αναλάβει το κόμμα και να του εξασφαλίσει ξανά προοπτική εξουσίας. Όπως τονίζουν οι αναλυτές έως τώρα στο PSD υπήρχε πάντα ένας Νο 2, ένας σκιώδης πρόεδρος έτοιμος να αναλάβει σε μια δύσκολη στιγμή και πράγματι έτσι ήταν. Τώρα όμως αυτό το Νο 2 δεν υπάρχει.

Για τη διαδοχή της Dăncilă στην ηγεσία του PSD ακούγονται ονόματα όπως του Eugen Teodorovici, του Marcel Ciolacu και της Gabriela Firea.

Ο Eugen Teodorovici επιθυμεί την αρχηγία του PSD, όμως θα πρέπει να βρει συμμάχους μεταξύ των βαρόνων που θα μπορούσαν να εξαναγκάσουν την κα Dăncilă σε παραίτηση.

Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή πολιτικά δήμαρχος του Βουκουρεστίου, Gabriela Firea, με το βλέμμα στραμμένο στις δημοτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, εμφανίστηκε ενωτική, σε δηλώσεις της στον România TV, υποστηρίζοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για την αρχηγία του PSD και ότι αυτήν την ώρα προέχουν οι ερωτήσεις και απαντήσεις και όχι οι αποκεφαλισμοί.

Ως πιθανή προσωρινή λύση στο θέμα της ηγεσίας αναφέρεται στον Τύπο το όνομα του Προέδρου της Βουλής, Marcel Ciolacu. Ο Ciolacu σε ανάρτησή του στο  Fb χαρακτήρισε “καταστροφικό” το αποτέλεσμα που εξασφάλισε η Viorica Dăncilă στις προεδρικές εκλογές και τόνισε ότι το PSD χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα.

“Ριζικές αποφάσεις” ζήτησε για άλλη μια φορά και ο Niculae Bădălău, επισημαίνοντας, σε δηλώσεις του στον Antena3, ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια δόθηκαν πρόχειρες λύσεις που στοίχισαν σε όλους./ibna