Στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Παρίσι θα βρίσκεται από αύριο ο Αλέξης Τσίπρας , προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Paris School of International Affairs. Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου με θέμα “Ένα μάθημα από την Ελλάδα”, στο πλαίσιο της ίδρυσης έδρας Δημοσίου Χρέους.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει για την πολιτική και οικονομική συγκυρία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μετά το τέλος του μνημονιακού προγράμματος αλλά και για τις μεγάλες προκλήσεις. Επιπλέον θα αναφερθεί στην ανάγκη μεγάλων δημοκρατικών, θεσμικών αλλαγών στην αρχιτεκτονική και την λειτουργία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στην εμπειρία της διαπραγμάτευσης του 2015 και της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα θα τονίσει την ανάγκη κοινής δράσης και συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων. Ο Αλ. Τσίπρας που επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ρόλο του στην Ευρώπη ως “γέφυρα” ανάμεσα στην αριστερά, τους σοσιαλιστές και τους πράσινους, θα έχει επαφές με σημαντικούς πολιτικούς, οικονομικούς και ακαδημαικούς παράγοντες της Γαλλίας αλλά και  με νέους ακτιβιστές.

Στο Παρίσι θα τον υποδεχτεί αύριο ο πρώην Πρόεδρος  Francois Hollande ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον  απερχόμενο επίτροπο οικονομικών Pierre Moscovici, τον πρύτανη  του Πανεπιστημίου Sciences Po, Enrico Letta, και τον πρόεδρο έδρας Δημοσίου Χρέους, Frédéric Mion. Θα έχει την ευκαιρία ακόμη να συνομιλήσει  με νέους Γάλλους ακτιβιστές, καλλιτέχνες, ερευνητές, start uppers, και εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών καθώς και τον  Γάλλο Οικονομολόγο Thomas Piketty.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το ερχόμενο σαββατοκύριακο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το “νέο ΣΥΡΙΖΑ” που θα επικυρωθεί στο συνέδριο τον Απρίλιο του 2020./ibna