Μήνυμα Μητσοτάκη προς βουλευτές του: αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία πέφτει η κυβέρνηση

Μήνυμα Μητσοτάκη προς βουλευτές του: αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία πέφτει η κυβέρνηση

Τις προθέσεις του για το πως θα χειριστεί πολιτικά το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκάλυψε σε μία αποστροφή της ομιλίας του στην Βουλή κατά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ουσία ο  κ. Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας -κάτι που δεν είχε κάνει ο ίδιος ως βουλευτής- όταν είχε καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο. Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε: “Πιστεύετε πραγματικά κ. Τσίπρα, ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία η οποία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και να μπορεί να σταθεί εδώ, σε αυτή την αίθουσα, την επόμενη μέρα;”.  Ήταν αυτό ένα μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς ενίους βουλευτές του που ήδη κινούνται, ότι τελικά θα ψηφίσουν την πρότασή του γιατί αν συγκεντρώσει κάτω από 150 ψήφους τότε η κυβέρνηση θα πέσει. Ειδικότερα ήταν ένα μήνυμα προς την σαμαρική πτέρυγα της ΝΔ που επιθυμεί φυσικά  να είναι ο Αντώνης Σαμαράς “η πρόταση της παρατάξεως” και ορισμένοι από αυτούς στο παρασκήνιο έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ακολουθήσουν την πρόταση του προέδρου του κόμματός τους αν διαφωνούν.

Κατά τα λοιπά στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να βάλλει το στίγμα της διακυβέρνησής του λέγοντας: “…Ασφαλώς, το Σύνταγμα από μόνο του δεν ευθύνεται για την οικονομική περιπέτεια. Ούτε μπορεί, με οποιοδήποτε τρόπο, ένα Σύνταγμα να εξασφαλίζει ευημερία. Εντούτοις, το Σύνταγμα που θα ισχύσει από αύριο, έστω και χωρίς την έκταση που εμείς θα επιθυμούσαμε, εκπέμπει ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού”.

Κατά τα λοιπά ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε την αλλαγή της διάταξης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού -θα καταθέσει και τον σχετικό νόμο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης ανέδειξε “την πρότασή μας για τη συνταγματική κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι μια σταθερή δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση του κάθε πολίτη”. Απηύθυνε μάλιστα το ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα: “ιατί εσείς δεν υπερψηφίζετε σήμερα την πρότασή μας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα; Ελπίζω, τελικά, να το κάνετε”.

Σημείωσε ακόμη “τον περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών μόνο σε πράξεις που αφορούν την πολιτική δράση τους. Και την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για την ευθύνη των υπουργών, ώστε η Βουλή να μπορεί να ασκεί δίωξη εντός των χρονικών ορίων της κοινής παραγραφής για κάθε αδίκημα”, δίχως όμως να εξηγήσει την άρνησή του να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86 ώστε να μην παραγράφονται αδικήματα όπως η δωροδοκία που “τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων”, σημείο στο οποίο επέμεινε η αξιωματική αντιπολίτευση. Τέλος ανέφερε ότι “η κοινοβουλευτική μας ομάδα ενσωμάτωσε στην τελική της πρόταση και την «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία» που πρότεινε η αντιπολίτευση. Συμφωνήσαμε οι υπογραφές 500.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου να οδηγούν στην κατάθεση προτάσεων, οι οποίες θα συζητούνται υποχρεωτικά στην Βουλή”.

Κατά τα λοιπά η ομιλία του πρωθυπουργού αναλώθηκε κυρίως στην επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς που έκανε όταν ήταν στην κυβέρνηση. Εν τέλει ενδεικτικό της φτώχειας της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι ότι συνολικά θα αναθεωρηθούν 9 διατάταξεις που αν εξαιρεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην μεσολαβούν εκλογές είναι ήσσονος σημασίας. Είναι ενδεικτικό δε της διαμετρικά αντίθετης κατεύθυνσης που ήθελαν να δώσουν στην αναθεώρηση τα δύο κόμματα και της αλληλοαναίρεσής τους καθώς η διαδικασία ξεκίνησε με την πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση και ολοκληρώθηκε με την πρώτη φορά νεοφιλελεύθερη./ibna