Ξεκίνησαν στο Βερολίνο οι προεργασίες για την αποψινή τριμερή

Ξεκίνησαν στο Βερολίνο οι προεργασίες για την αποψινή τριμερή

Με τη συνάντηση της Jane Hole Lute με τους διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων ξεκίνησε η μέρα στο Βερολίνο, όπου το βράδυ θα πραγματοποιηθεί το δείπνο εργασίας μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Mustafa Akinci παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres.

Στη συνάντηση της Jane Hole Lute συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του πλαισίου που συζητηθεί το βράδυ στο δείπνο μεταξύ των ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ.

Το πρωί οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους σύντομη επαφή στο πρόγευμα.

Ο Mustafa Akinci, κατά την άφιξη του στο Βερολίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους αισιόδοξος για την σημερινή συνάντηση προσθέτοντας ότι «εμείς εδώ και 30  χρόνια προσπαθούμε να γκρεμίσουμε τα τείχη στα μυαλά στην Κύπρο. Μπορούμε να το κάνουμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει πια. Τα χρόνια του ψυχρού πολέμου έχουν περάσει πια».

«Οι κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να το επιτύχουν. Αν το καταφέρναμε, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, οι σχέσεις στην περιοχή και οι σχέσεις με την Ευρώπη θα γίνονταν καλύτερες. Σήμερα, το φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί την αιτία της κρίσης, μπορεί να γίνει αντικείμενο συνεργασίας και κοινού πλούτου. Οι νέες γενιές στην Κύπρο μπορούν να προσβλέπουν στο μέλλον με περισσότερες ελπίδες» συνέχισε ο Mustafa Akinci.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμφανίστηκε πάντως θετικός στην πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη και για μία τετ-α-τετ συνάντηση. «Θα μπορούσαμε να συναντηθούμε και μόνοι μας. Αν υπάρχει η πρόθεση, μπορούμε πάντα να συναντηθούμε. Στο ίδιο ξενοδοχείο μένουμε. Μπορούμε να συναντηθούμε. Βέβαια το ‘αν θα μέναμε μόνοι μας, θα μπορούσαμε να το λύσουμε εξαρτάται από την πρόθεση και τις στάσεις που θα τηρηθούν. Από την πλευρά μου δεν υπάρχει κανένα θέμα» κατέληξε ο Mustafa Akinci./ibna