Αξιολόγηση δικαστών και εισαγγελέων στη Βόρεια Μακεδονία

Αξιολόγηση δικαστών και εισαγγελέων στη Βόρεια Μακεδονία

Η αξιολόγηση των δικαστών και των εισαγγελέων στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων στη Βόρεια Μακεδονία

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev επανέλαβε ότι η αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί από τότε που ανέλαβε την εξουσία, αλλά δεν ξεκίνησε λόγω συστάσεων της ΕΕ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης στην Αλβανία, και υποστήριξε ότι «δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους για να καλύψουμε τις κενές θέσεις εργασίας στη διαδικασία”.

«Επί του παρόντος, χρειάζονται 750 δικαστές και εισαγγελείς και απασχολούνται μόνο 520 άτομα. Η Ακαδημία Δικαστών και Εισαγγελέων δεν παράγει αρκετό προσωπικό», δήλωσε ο Zaev. Ο πρωθυπουργός είχε την ιδέα να γεμίσει το κενό με τα στελέχη με πάνω από 5 χρόνια εμπειρίας στο δικαστικό σώμα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαδίζει με τις συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και, ειδικότερα, της Γαλλίας.

Η υπουργός Δικαιοσύνης, Renata Deskoska, επισημαίνει ότι ο νόμος περί της αξιολόγησης πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Συνέλευση. Κατά τη γνώμη της, αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι αξιόπιστη και να λάβει χώρα υπό την παρουσία εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Hristijan Mickoski δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν είναι κατά της αξιολόγησης.

Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η εξέταση πρέπει να είναι μια εκτεταμένη διαδικασία για να συμπεριλάβει τους πολιτικούς και τους αξιωματούχους που διεκδικούν κάποιο δημόσιο αξίωμα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Vera Jurova, δήλωσε από τα Σκόπια ότι «η αξιολόγηση εγγυάται ότι ο τομέας της δικαιοσύνης είναι γεμάτος από επαγγελματίες και ανθρώπους ηθικής ακεραιότητας που δεν έχουν αμφιβολίες». Η κ. Jurova τόνισε επίσης ότι η αξιολόγηση θα ανοίξει το δρόμο για τον διαχωρισμό των ειλικρινών από τους ανέντιμους στο δικαστικό σώμα, αλλά σύμφωνα με την ίδια, δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία./ibna