Στρατιωτική και πολιτική ουδετερότητα αναμένεται να θεσμοθετήσει η Σερβία

Στρατιωτική και πολιτική ουδετερότητα αναμένεται να θεσμοθετήσει η Σερβία

Τους επόμενους μήνες αναμένει ο Aleksandar Vucic να ολοκληρωθεί μια νομικά δεσμευτική πολιτική πράξη που θα επιβεβαιώνει την εσωτερική κι εξωτερική πολιτική της Σερβίας για πολιτική και στρατιωτική ουδετερότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vecernje Novosti αυτό αναμένεται να συμβεί στο Sretenje στις 15 Φεβρουαρίου 2020, όταν θα πρέπει να εγκριθεί ειδική κοινοβουλευτική δήλωση για την πολιτική και στρατιωτική ουδετερότητα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θεωρείται ότι θα ενισχύσει τη θέση της Σερβίας όσον αφορά τις πολιτικές και στρατιωτικές της επιλογές.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic επ’ ευκαιρία της πρωτοβουλίας του Προέδρου Aleksandar Vucic για την υιοθέτηση δήλωσης πολιτικής ανεξαρτησίας και στρατιωτικής ουδετερότητας στο κοινοβούλιο, σημείωσε ότι είναι καλό να το πράττουμε όταν εντείνεται η πίεση στη χώρα.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ τόνισε ότι παρότι η Σερβία ακολουθεί μια ουδέτερη εξωτερική πολιτική που ενισχύει τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες, οι πιέσεις που ασκούνται στη χώρα για να προσκολληθεί σε κάποιο «στρατόπεδο» ή να σπάσει τις σχέσεις της με κάποιες άλλες χώρες, η ξεχωριστή δήλωση θα είναι η επιβεβαίωση της πορείας της στρατιωτικής και πολιτικής ουδετερότητας

«Είμαι πεπεισμένος ότι στην Εθνοσυνέλευση υπάρχει μια συντριπτική πλειοψηφία που θα υποστηρίξει την εδραίωση των θέσεων που μας εγγυώνται ότι μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες είναι προς το συμφέρον του λαού μας και του κράτους» κατέληξε ο Dacic./ibna