Επιταχύνονται οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών

Επιταχύνονται οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών

Tις τελευταίες πινελιές στο νέο νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει να υποβάλει στο κοινοβούλιο άμεσα ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση. Τις επόμενες ημέρες, το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στη Βουλή, μετά από τροποποιήσεις και βελτιώσεις που θα γίνου μετά από δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το έγγραφο δεν θα είναι ριζικά διαφορετικό από το σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με μόνο μικρές προσαρμογές στο πρωτότυπο. Για παράδειγμα, ορισμένες κατηγορίες δαπανών αναμένεται να αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα, σε συνδυασμό με το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών που απαιτούνται για να τύχουν φοροαπαλλαγής.

Επιπλέον, ενδέχεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα στις εταιρίες για να προσφέρουν μη μισθολογικές παροχές στους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών.

Εκτός από την εισαγωγή του νομοσχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης, το Υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει επίσης σχέδια για τη διάθεση οικονομικής στήριξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει το ακριβές ποσό που θα καταβληθεί, καθώς και τους δικαιούχους, αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον, 436 εκατομμύρια ευρώ θα πληρωθούν με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος φέτος. Τα κονδύλια προέρχονται από το πλεόνασμα πρωτογενούς πλεονάσματος που δημοσιεύτηκε το 2019 και αναμένεται να προστεθούν στα δημοσιονομικά αποθεματικά που θα χρησιμοποιηθούν για τις κοινωνικές πολιτικές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποπληρώσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις, ποσό που αρχικά είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Η μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας, των παροχών θέρμανσης και των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό.

Τέλος, η κυβέρνηση φέρεται επίσης να σχεδιάζει να καταργήσει αυτόματα όλα τα χρέη προς το ελληνικό κράτος κάτω από το ποσό των 10 ευρώ. Σύμφωνα με πηγές, το μέτρο αυτό θα ωφελήσει 500.000 άτομα και αφορά λίγο λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές./ibna