Νικητής ο Iohannis στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία

Νικητής ο Iohannis στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία

Τον Klaus Iohannis δείχνουν για μεγάλο νικητή του δεύτερου γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία που διεξήχθησαν σήμερα τα exit polls που ανακοινώθηκαν με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το exit poll του IRES με τα δείγματα που συμπεριελήφθησαν μέχρι τις 20:00 τοπική ώρα και χωρίς τις ψήφους των αποδήμων, ο Klaus Iohannis λαμβάνει 66,5% και η Viorica Dancila 33,5%.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο Klaus Iohannis είχε λάβει 37,82% και η αντίπαλος του Viorica Dancila 22,6%.

Σύμφωνα με το CURS-Avangrade ο Klaus Iohannis λαμβάνει 64,8% και η αντίπαλος του Viorica Dancila 35,2%.

Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος καλωσόρισε τη νίκη, σημειώνοντας ότι ήταν η «πιο κατηγορηματική νίκη επί του PSD», μια νίκη της «κανονικής Ρουμανίας» όπου όλοι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να βρουν τη θέση τους ανεξάρτητα αν ανήκουν στο PNL, το USR-PLUS, το UDMR ή το PSD.

«Δεν έχω πόλεμο με τους ψηφοφόρους του PSD, είμαι σε πόλεμο με το PSD» τόνισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος για να συμπληρώσει ότι «Είναι μια σημαντική νίκη, η πιο κατηγορηματική που κερδήθηκε ποτέ εναντίον του PSD. Λαμβάνω αυτή τη νίκη με χαρά, αλλά και με σεμνότητα και εμπιστοσύνη στη Ρουμανία». Ειδικά αναφορά έκανε και στη Διασπορά που συμμετείχε τόσο ενεργά στην εκλογική διαδικασία.

Από την πλευρά της η χαμένη της βραδιάς και υποψήφια του PSD Viorica Dancila, σε μια σύντομη δήλωση της στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ευχαρίστησε εκείνους που «ψήφισαν με την καρδιά τους», υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της κέρδισε πίσω τους ψηφοφόρους του που είχε χάσει στις ευρωεκλογές./ibna