Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κάλεσε τον Σέρβο πρεσβευτή για εξηγήσεις σχετικά με τις καταγγελίες κατασκοπείας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κάλεσε τον Σέρβο πρεσβευτή για εξηγήσεις σχετικά με τις καταγγελίες κατασκοπείας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κάλεσε τον Σέρβο πρεσβευτή Vladimir Ćurgus για εξηγήσεις, μετά τους ισχυρισμούς του Σέρβου βουλευτή, Miloven Drecun, ότι κατάσκοποι από τη Βουλγαρία δρούσαν κατά της Σερβίας από ένα κρυφό κέντρο πληροφοριών στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, τα Σκόπια.

Ο Drecun, που θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic, ισχυρίστηκε ότι η Βουλγαρία διεξάγει “υβριδικές επιθέσεις” στη Σερβία. Ο βουλευτής της Σερβίας ισχυρίστηκε ότι κατάσκοποι από την Κροατία, τη Γερμανία και τη Βόρεια Μακεδονία επίσης δραστηριοποιούνται κατά της Σερβίας.

Το επεισόδιο προέκυψε από ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης στη Σερβία, το οποίο φέρεται να δείχνει έναν πρώην αναπληρωτή ακόλουθο άμυνας της Ρωσίας στο Βελιγράδι να δίνει χρήματα σε συνταξιούχο Σέρβο αξιωματούχο.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ekaterina Zaharieva, περιέγραψαν τους ισχυρισμούς του Drecun εναντίον της Βουλγαρίας ως “γελοίους και ψευδείς”, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Άμυνας Krassimir Karakachanov απέρριψε τους ισχυρισμούς και είπε ότι το όνομα της Βουλγαρίας χρησιμοποιείται για να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα της Σερβίας.

“Το γεγονός ότι η Σερβία έχει προβλήματα, είναι προφανές, δεν σημαίνει ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να είναι αποδιοπομπαίος τράγος … εκτρέποντας την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα στη Σερβία”, δήλωσε ο Karakachanov.

Η ΒΝΤ ανέφερε ότι ο συνταγματάρχης Ivan Penkov, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βουλγαρίας, δήλωσε ότι η Βουλγαρία δέχτηκε επίθεση για το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, “μαζί με την υποτιθέμενη ζήλια μας για τις θερμές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας”.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2019 που ο Σέρβος πρεσβευτής Ćurgus καλείται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Τον Ιούλιο κλήθηκε για να του διαμηνυθεί ότι οι παρατηρήσεις του Σέρβου Υπουργού Εξωτερικών Ivica Dačić σχετικά με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boiko Borissov και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ήταν απαράδεκτες./ibna

Πρωτοδημοσιεύτηκε στη The Sofia Globe