Διαμαρτυρία για την εκλογή Simeonov ως αντιπροέδρου του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου

Διαμαρτυρία για την εκλογή Simeonov ως αντιπροέδρου του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου

Οι μητέρες των παιδιών με αναπηρία και των ΜΚΟ διαμαρτύρονται για την εκλογή του Valeri Simeonov, ηγέτη του υπερεθνικιστικού κόμματος, Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας, ως ένα από τους αντιπροέδρους της Εθνικής Συνέλευσης.

Ο Simeonov ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός στην τρίτη κυβέρνηση συνασπισμού του Boiko Borissov από τον Μάιο του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2018, παραιτούμενος από τη θέση εν μέσω διαμάχης σχετικά με την προσβλητική γλώσσα που χρησιμοποίησε εναντίον διαμαρτυρόμενων μητέρων με παιδιά με αναπηρία.

Εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Βουλής στις 20 Νοεμβρίου 2019 από την ποσόστωση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ηνωμένων Πατριωτών.

Στις 22 Νοεμβρίου, μητέρες παιδιών με αναπηρία πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Σόφιας, ζητώντας την παραίτηση του Simeonov ή τη διάλυση του Κοινοβουλίου στο σύνολό του.

Είπαν ότι η εκλογή του Simeonov έδειξε έλλειψη ηθικής και στοιχειώδους σεβασμού για την αξιοπρέπεια του εκλογικού σώματος. Όλοι οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Simeonov θα πρέπει να παραιτηθούν, είπαν.

Ο Simeonov απέρριψε τις διαμαρτυρίες λέγοντας ότι επρόκειτο για παρέμβαση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Κάθε κοινοβουλευτική ομάδα είχε το δικαίωμα να ονομάσει έναν αντιπρόεδρο, σημείωσε.

Σε ανοικτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Tsveta Karayancheva, εκπρόσωποι ορισμένων ΜΚΟ κάλεσαν την ανατροπή της εκλογής του Simeonov.

Η επιστολή, η οποία ξεκίνησε από τη ΜΚΟ Marginalia για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι η αστική τάξη και οι δημοκρατικές αξίες έχουν τεθεί σε πρωτοφανή κίνδυνο από την εκλογή του Simeonov ως αντιπροέδρου.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο, ο Simeonov να καταλάβει το αξίωμα ενός από τους πιο αξιοπρεπούς Βούλγαρους που προστάτευσε τους Εβραίους από την απέλασή τους το 1943, τον Dimitar Peshev».

Ανέφερε ότι ως ηγέτες οργανώσεων υπεράσπισης των μειονοτήτων, των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και των οργανώσεων των LGBTQ και εκείνων που αγωνίζονται κατά του μίσους, «είμαστε επανειλημμένα μάρτυρες της εκβιαστικής, ρατσιστικής και αισχρής γλώσσας του αντιπροέδρου».

Στην επιστολή σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2014, ο Simeonov καταδικάστηκε πρωτοδίκως από το περιφερειακό δικαστήριο του Μπουργκάς για ομιλία εναντίον των Ρομά.

«Η δημοκρατία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η εκλογή αυτή είναι ένα τεράστιο και επαίσχυντο λάθος και θα έχει βαθιές ηθικές συνέπειες».

Οι υπογράφοντες την επιστολή είναι μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Marginalia Yuliana Metodieva, ο δημοσιογράφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ognyan Isaev, ο οποίος ασκεί δίωξη στον Simeonov στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δικηγόρος Daniela Mihailova, η οποία επέκρινε τον Simeonov για ομιλία εναντίον των Ρομά, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Alexander Oscar, η οργάνωση των Εβραίων στη Βουλγαρία Shalom, η πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Θρησκευτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής του Κέντρου Διαλόγου και Ανοχής (ηγετική οργάνωση για τα δικαιώματα των Ρομά) και η εταιρεία για τη Φιλελεύθερη Δημοκρατία./ibna

Πρωτοδημοσιεύθηκε στη The Sofia Globe