Πρεσβευτής των ΗΠΑ: Η συνάντηση Borissov – Trump θα είναι «θετική και παραγωγική»

Πρεσβευτής των ΗΠΑ: Η συνάντηση Borissov – Trump θα είναι «θετική και παραγωγική»

Η συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Boiko Borissov, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον «είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να γιορτάσουμε τη δύναμη των στρατηγικών σχέσεών μας, αλλά και να τις πάμε στο επόμενο επίπεδο», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβης Herro Mustafa σε ένα συνέδριο του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Βουλγαρία.

«Γνωρίζω ότι όλοι σας ενδιαφέρεστε για το τι θα συμβεί στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ο Πρόεδρος Trump καλωσορίζει τον Πρωθυπουργό Borissov στον Λευκό Οίκο», ανέφερε η Mustafa.

«Προφανώς, πρέπει να αφήσω τους ηγέτες μας να μιλούν από μόνοι τους, αλλά αισθάνομαι βέβαιη ότι θα είναι μια θετική και παραγωγική επίσκεψη. Η συνάντηση είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να γιορτάσουμε τη δύναμη των στρατηγικών μας σχέσεων αλλά και να τις μετακινήσουμε στο επόμενο επίπεδο. Αναμένω από τον Πρόεδρο Trump και τον Πρωθυπουργό Borissov να συζητήσουν την ισχυρή συνεργασία μας για την ασφάλεια, το αμοιβαίο εμπόριο και τις επενδύσεις μας, την υποστήριξη του κράτους δικαίου και την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας».

Η Mustafa περιέγραψε το όραμά της για τα επόμενα τρία χρόνια με τις ΗΠΑ και τη Βουλγαρία να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια σταθερή και πιο ευημερούσα βαλκανική χώρα.

«Πρώτον, ας οικοδομήσουμε μια Βουλγαρία που θα είναι ένας πραγματικός κόμβος ενέργειας. Η Βουλγαρία έχει τη δυνατότητα να είναι μια ισχυρή αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Βουλγαρίας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία και την αειφορία, έτσι ώστε η χώρα να μην εξαρτάται πλέον από έναν προμηθευτή ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τους βούλγαρους φίλους και συνεργάτες μας, καθώς και με άλλες χώρες της περιοχής, για να ανοίξουν ένα δρόμο για το LNG να έρθει στα Βαλκάνια. Ο αυξημένος ανταγωνισμός θα μειώσει το κόστος για τις βουλγαρικές εταιρείες και τους καταναλωτές. Οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης μια ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσουν επιλογές για την ανάπτυξη του τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων στο Μπέλενε και το Κοζλοντούι», σημείωσε.

«Δεύτερον, μέσα σε τρία χρόνια, η Βουλγαρία πρέπει να βρεθεί σε μια πορεία προς την περαιτέρω ενσωμάτωση σε κορυφαία οικονομικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ και της ευρωζώνης», επεσήμανε η Mustafa.

«Η Βουλγαρία είναι ο ηγέτης στην ενσωμάτωση των Βαλκανίων, αλλά έχει και μεγάλες δυνατότητες να αποτελέσει ζωτικό μέλος που συμμετέχει σε κρίσιμους περιφερειακούς και παγκόσμιους θεσμούς».

«Τρίτον, η Βουλγαρία θα πρέπει να σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς», ανέφερε. «Σε τρία χρόνια, η Βουλγαρία μπορεί να είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός στην περιοχή για τις αμερικανικές εταιρείες».

«Μετράμε την πρόοδο της Βουλγαρίας μέσω ειδικών δεικτών. Επί του παρόντος, η έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας κατατάσσει τη Βουλγαρία στο νο. 59. Η Transparency International κατατάσσει τη Βουλγαρία στην 77η θέση. Και οι δύο αυτές βαθμολογίες είναι πολύ χαμηλές. Ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τη Βουλγαρία να βελτιώσει σημαντικά και τις δύο βαθμολογίες», ανέφερε η Mustafa./ibna

Πρωτοδημοσιεύθηκε στη The Sofia Globe