Σε ανοδική πορεία οι σχέσεις Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας

Σε ανοδική πορεία οι σχέσεις Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski, που βρίσκεται στο Βελιγράδι για διήμερη επίσημη επίσκεψη, έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτος στο Palata Serbia από τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας που συνοδεύεται από επιχειρηματίες θα συμμετάσχει στο επιχειρηματικό φόρουμ Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Mark Čadež και Σέρβους επιχειρηματίες.

Στις δηλώσεις των δυο ηγετών ο Vucic σημείωσε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε ανοδική τροχιά με την τόνωση της οικονομικής τους συνεργασίας, ενώ πρόσθεσε ότι με τη Βόρεια Μακεδονία δεν υπα΄ρχουν πολιτικά προβλήματα, εκτός από το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σέρβος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι είχε μια ειλικρινή και ανοιχτή συνομιλία με τον ομόλογο του από τη Βόρεια Μακεδονία σε όλα τα ζητήματα των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, τις περιφερειακές πρωτοβουλίες και τα βασικά περιφερειακά ζητήματα.

«Το Βελιγράδι και τα Σκόπια έχουν πολύ καλές σχέσεις, πιστεύω ότι με περισσότερη εμπιστοσύνη από ό, τι πριν από ένα ή δύο χρόνια και οι σχέσεις αυτές θα πάνε μόνο προς μια καλύτερη κατεύθυνση – σημείωσε ο Vucic.

Πρόσθεσε επίσης ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών προχωράει και ότι το διμερές εμπόριο αναμένεται να φτάσει κοντά στο ένα δισεκατομμύριο φέτος, πράγμα που, όπως λέει, θα ήταν ένα σημαντικό ψυχολογικό όριο.

Για την πρωτοβουλία της “Μικρής Σένγκεν” σημείωσε ότι είναι σημαντική για την περιοχή και είναι σημαντικό να προσφέρουμε στους πολίτες κάτι που δεν είναι εναλλακτική λύση από τη Ευρωπαϊκή πορεία των χωρών μας, αλλά το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς.

Επίσης συζητήθηκε η νέα μεθοδολογία για την ένταξη στην ΕΕ, στην οποία συμφώνησαν και οι δυο ηγέτες.

Ο Stevo Pendarovski δήλωσε από την πλευρά του ότι ήταν η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Σερβία και είναι άλλη μια επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δυο χωρών. Όσον αφορά το διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο σημείωσε ότι η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να είναι βιώσιμη και δεν πρέπει να επηρεάζει την κυριαρχία άλλων χωρών.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει σαφής ανάγκη για ενίσχυση της οικονομικής ανταλλαγής και ότι υπάρχει σχετική συμφωνία./ibna