Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Παραβιάζετε το νόμο προς όφελος των “λευκών κολάρων”

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Παραβιάζετε το νόμο προς όφελος των “λευκών κολάρων”

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.  “Παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς. Για τους μπαχαλάκηδες με τα κοστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη εις υγείαν των κορόιδων”, είπε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη στην “ώρα του πρωθυπουργού”. “Επαναφέρετε τις πολιτικές που οδήγησαν στην χρεωκοπία”, τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση των συμφερόντων “της ολιγαρχίας” και των “λευκών κολάρων”. Αφορμή της ερώτησης του προς τον πρωθυπουργού στάθηκαν τρία γεγονότα: Πρώτον, η νομοθέτηση της αναδρομικής ασυλίας τραπεζικών στελεχών. Η κατάργηση δηλαδή της αυτεπάγγελτης δίωξης, η οποία θα γίνεται  μόνο εάν η τράπεζα υποβάλλει έγκληση στη διοίκηση της τράπεζας.

“Εξασφαλίζετε νομοθετικά ασυλία για τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα σας, Ν.Δ. και πρώην ΠΑΣΟΚ και στα ΜΜΕ. Και για προηγούμενα, για αυτά που δόθηκαν τόσα χρόνια αλλά και για τα επόμενα”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Δεύτερον, η νομοθέτηση ρύθμισης σύμφωνα με την οποία αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει.   Όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, αφορά “υπόδικους επιχειρηματίες, εφοπλιστές και τραπεζίτες που έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τους διότι ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος”. Τα δεσμευμένα ποσά, δυνάμει υπεξαιρεθέν  δημόσιο χρήμα, αγγίζουν τα 1.2 δισ. ευρώ. “Απαντήστε με ονοματεπώνυμα”, κάλεσε τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι ήδη ο βασικός ύποπτος για το σκάνδαλο Novartis, Κ. Φρουζής, ανακοίνωσε πως θα κινήσει διαδικασίες για αποδέσμευση των λογαριασμών του.

Τρίτον, επισήμανε την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προχωρήσει στην αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος, για την “ποινική ασυλία” των υπουργών.  Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την  προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης σύμφωνα με την οποία θα οριζόταν πως η δωροδοκία του υπουργού δεν εμπίπτει στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία άρα δεν θα μπορεί να παραγραφεί αν περάσουν δύο κοινοβουλευτικοί περίοδοι και να εκδικάζεται από την τακτική Δικαιοσύνη.

“Έχετε κάτι να φοβηθείτε; Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας για όζουσες υποθέσεις;  Μήπως θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis;”, διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας./ibna