Επίθεση Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και Financial Times

Επίθεση Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και Financial Times

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους Financial Times για το θέμα που αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με την αλλαγή στους ποινικούς κώδικες, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε μέτωπο με τους «Financial Times», καθώς εκεί βασίστηκε η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ: “…είναι λυπηρό ότι, ενώ έχουν υπάρξει απαντήσεις στη Βουλή, γίνεται επίκληση ενός δημοσιεύματος των «Financial Times» -το οποίο διέψευσε η Κυβέρνηση, γιατί δεν απέδιδε την πραγματικότητα- που θεωρούσε λανθασμένα ότι μέσα σε τρεις μήνες κρίνεται η παράταση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων ατόμων που ελέγχονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το δημοσίευμα ήταν λανθασμένο, κ. Τσίπρα. Συμβαίνει αυτό μερικές φορές και στους δημοσιογράφους των «Financial Times». Τι να κάνουμε; Σπεύσατε, λοιπόν, κ. Τσίπρα, εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ, να ταυτιστείτε με το δημοσίευμα. Ένας ξένος δημοσιογράφος μπορεί να κάνει λάθος για έναν ελληνικό νόμο, όχι όμως ένας πολιτικός και δη ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος θα έπρεπε να τον είχε διαβάσει”.

Στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα ότι με τους νέους ποινικούς κώδικες “ευνοεί τους μπλαχαλάκηδες με τα λευκά κολλάρα”, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που θα επιφέρουν οι χαριστικές διατάξεις για τραπεζικά στελέχη, εφοπλιστές και επιχειρηματίες που θα ευνοηθούν με τις νέες διατάξεις.

Απαντώντας συνολικά στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις διατάξεις που αφορούν την παραγραφή αδικημάτων υπουργών από το παρελθόν, με την επίκληση της αναδρομικότητας, την αλλαγή στην δίωξη των τραπεζικών στελεχών (ώστε να γίνεται μόνο κατ’ έγκληση) με το πρόσχημα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ενώ και για την επιστροφή των δεσμευμένων χρημάτων όσων κατηγορούνται για ξέπλυμα και πάλι επικαλέστηκε την ομηρία των μικροεπιχειρηματιών που δεν μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων τους, αφού θα είναι δεσμευμένα τα χρήματά τους.

Πιο συγκεκριμένα είπε ο κ. Μητσοτάκης: “…Έρχομαι τώρα στα συγκεκριμένα τρία ερωτήματα τα οποία θέσατε. Μας ρωτάτε για άλλη μία φορά γιατί δεν υιοθετούμε την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών…Πάλι όμως επιδιώκετε κάτι άλλο με την ερμηνευτική σας δήλωση -και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσετε- όπως η αναβίωση αδικημάτων για την οποία έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση δίωξης, να μας πείτε αν θέλετε να κάνετε αυτό, αν αυτό επιδιώκετε. Τότε, να μας πείτε και να μας εξηγήσετε πώς αυτό δεν καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου, διότι θα οδηγούσε πολύ απλά σε αναδρομική εφαρμογή ποινικού νόμου και θα διάβρωνε ένα θεμέλιο λίθο του δικαίου που ισχύει από τον 17ο αιώνα”.

Συνέχισε με το ζήτημα της άσκησης δίωξης εναντίον τραπεζικών στελεχών κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως λέγοντας: “Παλιά πρακτική να γίνονται δικαστικές έρευνες των εισαγγελέων με αυτεπάγγελτη ενέργεια. Στην πράξη, απεδείχθη επιζήμια, για τους πολίτες κυρίως…Οδήγησε τραπεζικά στελέχη σε μία τελείως αμυντική διάθεση απέναντι σε πρωτοβουλίες, όπως μια γενναία ρύθμιση οφειλών. Αυτήν ακριβώς την ακινησία, η οποία «παγώνει τα πάντα», έρχεται να θεραπεύσει η νέα ρύθμιση…Η τραπεζική δραστηριότητα ελέγχεται με συγκεκριμένους κανόνες. Ελέγχεται από συγκεκριμένα όργανα, ελέγχεται πρωτίστως από την Τράπεζα της Ελλάδος”.

Ακολούθως υπερασπίστηκε τα τραπεζικά στελέχη που παραπέμφθηκαν για παραβάσεις στην χορήγηση δανείων: “Πάρα πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια, ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια, για επιχειρηματικές  αποφάσεις τις οποίες πήραν. Το να χορηγήσει κάποιος ένα δάνειο είναι μια επιχειρηματική απόφαση, την οποία παίρνει η τράπεζα”. Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “Με όλα αυτά τα οποία κάνατε, καταστρέφονταν και έκλειναν επιχειρήσεις και έμεναν άνεργοι οι εργαζόμενοι”, ενώ αναζήτησε άλλοθι για τις χαριστικές ρυθμίσεις στην ανάπτυξη: “εμείς αυτή την εντολή λάβαμε από τον ελληνικό λαό: Να βάλουμε μπροστά την παραγωγική μηχανή της οικονομίας, να διορθώσουμε τις παθογένειες στο τραπεζικό σύστημα, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε δουλειές. Και αυτό θα κάνουμε”.

Για το τελευταίο θέμα την δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι η μέχρι τώρα ισχύουσα πιο αυστηρή διάταξη δεν αφορούσε μόνο «γκρίζους» επιχειρηματίες, αφορούσε και πολλούς απλούς πολίτες που γίνονταν οικονομικά όμηροι και ήλθε η κυβέρνηση της ΝΔ να τους απελευθερώσει…Ακολούθως είπε ότι “προβλέψαμε, λοιπόν, ακολουθώντας στο ακέραιο τις προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, ότι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων από εδώ και στο εξής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες”./ibna