Ο Κροάτης αναλυτής Davor Đenero θεωρεί τη «μίνι Σένγκεν» απάτη

Ο Κροάτης αναλυτής Davor Đenero θεωρεί τη «μίνι Σένγκεν» απάτη

Η «μίνι Σένγκεν» στην οποία πρωτοστατεί η Σερβία, βρίσκεται ακόμα στο επίκεντρο της προσοχής. Το Μαυροβούνιο έδειξε σαφώς σκεπτικισμό σχετικά με αυτό το έργο. Ο Υπουργός Οικονομίας, Dragica Sekulić, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας υπήρξε ήδη στο Μαυροβούνιο. Με άλλα λόγια, το Μαυροβούνιο έχει ήδη ακολουθήσει αυτή την πορεία.

Ο πολιτικός αναλυτής από το Ζάγκρεμπ, Davor Đenero, συμφωνεί ότι το Μαυροβούνιο δεν χρειάζεται τη «μίνι Σένγκεν» και λέει ότι αυτό το πρότζεκτ είναι μια απάτη.

«Αν και η υπόθεση αυτή έχει ευρεία ευρωπαϊκή στήριξη, ο σκεπτικισμός του Μαυροβουνίου γι ‘αυτό είναι πολύ ορθολογικός. Υπάρχουν πολλές παγίδες. Πρώτα απ’ όλα, το πρότζεκτ αυτό έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει τη δεσπόζουσα θέση της Σερβίας και να περιορίσει τον ελιγμό των κρατών μελών στον αυτόνομο έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Η Σερβία, που λειτουργεί ως hot-spot των προσφύγων, θέλει να μετατοπίσει το βάρος της στέγασης των μεταναστών, οδηγώντας το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη σε πολύ δυσμενή θέση έναντι της Ένωσης», λέει ο Đenero.

Όπως αναφέρει το CDM, ο Đenero «είδε» το νέο μοντέλο της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, το οποίο παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, και εκθείασε την άποψη και τη στάση του Μαυροβουνίου όσον αφορά το θέμα αυτό.

«Μια αθεράπευτη αισιοδοξία θα αποδειχθεί καλή σε αυτή την κατάσταση. Η παρεμπόδιση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης οδήγησε στην αναφορά σε κάτι που θα έπρεπε να είχε ειπωθεί πολύ δυνατά εδώ και πολύ καιρό – το Μαυροβούνιο είναι ο ηγέτης στην προενταξιακή διαδικασία. Ένα άλλο καλό είναι ότι οι αρχές του Μαυροβουνίου διατηρούν την υπομονή τους», λέει ο Đenero.

Παράλληλα, τόνισε πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Βελιγράδι, κάτω από τον έλεγχο του Aleksandar Vučić, δέχτηκαν το non-paper, γνωρίζοντας ότι η Σερβία δεν διαθέτει την ικανότητα πλήρους ένταξης.

«Το Μαυροβούνιο θα πρέπει να παραμείνει σταθερό και να επιμείνει στην εκπλήρωση των καθηκόντων του», κατέληξε ο Đenero./ibna