Η Γαλλία επικύρωσε το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Η Γαλλία επικύρωσε το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Όλα τα μάτια στα Σκόπια στραμμένα στην Ισπανία

Η Γαλλία επικύρωσε το Πρωτόκολλο της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η πλήρης ένταξη της χώρας εξαρτάται από την επικύρωση του πρωτοκόλλου από την Ισπανία, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης ή πότε θα συνεδριάσει το νέο ισπανικό νομοθετικό σώμα. Η υπουργός Άμυνας Radmila Sekerinska δήλωσε ότι η χώρα αναμένει επίσης την οριστικοποίηση του πρωτοκόλλου από την Ισπανία.

«Τα καλά νέα από το Παρίσι δείχνουν ότι ως κράτος επιδιώκουμε πραγματικά τους στρατηγικούς μας στόχους και είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η επιτυχία θα μας δώσει την ώθηση να ολοκληρώσουμε άλλους στόχους. Υπάρχουν θέματα που εξαρτώνται από εμάς, τα οποία έχουμε ολοκληρώσει. Υπάρχουν θέματα που δεν εξαρτώνται από εμάς για τα οποία πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε ο Sekerinska.

Η Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια, Kate Marie Byrnes, τόνισε σήμερα ότι σε λίγους μήνες η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ. Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια για να συζητηθεί ο ρόλος των γυναικών στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ στοχεύει στην εξασφάλιση της ενσωμάτωσης, της συμμετοχής και της ακεραιότητας των γυναικών σε στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις. Στον στρατό της χώρας, μόνο το 10% είναι γυναίκες και οι αρχές έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τον αριθμό αυτό”./ibna