Η καρδιά και η ψήφος των Βρετανών Κυπρίων στο στόχαστρο των Βρετανικών κομμάτων

Η καρδιά και η ψήφος των Βρετανών Κυπρίων στο στόχαστρο των Βρετανικών κομμάτων

Οι εκπρόσωποι τύπου εξωτερικής πολιτικής από τα τρία μεγάλα Βρετανικά κόμματα  απευθύνθηκαν μέσα από τηλεοπτικά σποτ στην πολυπληθή βρετανική κυπριακή κοινότητα, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τις ψήφους των Βρετανών κατοίκων Κυπριακής καταγωγής ή των Κύπριων υπηκόων, οι οποίοι ανέρχονται στους 300.000, και έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις 12 Δεκεμβρίου στις γενικές εκλογές ως πολίτες της Κοινοπολιτείας.

Ο κ. Christopher Pincher, Υπουργός για την Ευρώπη της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, τόνισε στο μήνυμα εκ μέρους του Συντηρητικού Κόμματος ότι τάσσεται υπέρ μιας “μακροπρόθεσμης λύσης για τις διαμάχες στην Κύπρο” μέσω της δημιουργίας μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία θεωρεί “μια λύση που όλοι μπορούμε να υποστηρίξουμε”.

Ο κ. Pincher επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση και το κόμμα του «διαφωνούν» με τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που πραγματοποιεί η Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυριαρχικό δικαίωμα εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ), προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού”.

Πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην “οδυνηρή” αίσθηση που του άφησε η επίσκεψη στην «πόλη φάντασμα» Βαρώσια, εκφράζοντας την ελπίδα για μια διευθέτηση που θα επαναφέρει τη ζωή στην περιοχή.

Ο Fabian Hamilton, σκιώδης υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού στα μπροστινά έδρανα της ομάδας του Jeremy Corbyn, δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα συνεχίζει να επιδιώκει τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής της Κύπρου και την επανένωση του νησιού ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, «ενός κανονικού και βιώσιμου κράτους”.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο κ. Hamilton αποκήρυξε το ξεπερασμένο σύστημα εγγυήσεων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, επανέλαβε την ανάγκη για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο θέμα των περιουσιών και το δικαίωμα των προσφύγων να ανακτήσουν τη δική τους, καθώς και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί οριστικά το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, με την «πλήρη συνεργασία» όλων των κυβερνήσεων.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την τριμερή συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για το Βερολίνο στις Νοεμβρίου, εξέφρασε την υποστήριξή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, και καταδίκασε με τη σειρά του τις γεωτρήσεις στις οποίες προέβη η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Hamilton αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια του Εργατικού Κόμματος για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit, με τον ίδιο να τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ (Remain).

Το μήνυμα του εκπρόσωπου των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Chuka Umunna επικεντρώθηκε επίσης στο Brexit. Περιέγραψε το κόμμα του ως το «μεγαλύτερο και ισχυρότερο» κόμμα υπέρ της παραμονής, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι αυτός και οι συνάδελφοί του θα υποστήριζαν το Remain σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα.

Τα τηλεοπτικά μηνύματα κοινοποιήθηκαν στην κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Καραολής, κάλεσε όλους τους συμπατριώτες του να λάβουν μέρος σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές:

“Η κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αποκτήσει λόγο κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, και για αυτό καλώ όλους να εγγραφούν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Νοεμβρίου στους εκλογικούς καταλόγους. Το σημαντικότερο είναι η κοινότητα να βγει και να ψηφίσει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, και να παροτρύνει φίλους και συγγενείς να κάνουν το ίδιο. Ακόμη, προτρέπω τους Κύπριους του Ηνωμένου Βασιλείου να δραστηριοποιηθούν στην προεκλογική εκστρατεία και να στηρίξουν τους υποψήφιους που είναι φίλοι της Κύπρου και της κοινότητάς μας, για παράδειγμα συγκεντρώνοντας υποστήριξη προς το πρόσωπό τους. Υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν θέσει ερωτήσεις και παρουσίασαν το θέμα της Κύπρου ενώπιον του Κοινοβουλίου, που παρακολούθησαν και υποστήριξαν τις εκδηλώσεις μας, που έδειξαν επί του πρακτέος ότι υποστηρίζουν μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο βασισμένη σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό ζήτημα, και οι οποίοι έχουν αγωνιστεί ενάντια στην τουρκική κατοχή”. /ibna