Μικρό «χώρο» για μέρισμα περιλαμβάνει ο ελληνικός προϋπολογισμός

Μικρό «χώρο» για μέρισμα περιλαμβάνει ο ελληνικός προϋπολογισμός

Επιπλέον δημοσιονομικό «χώρο» 436 εκατ. Ευρώ προβλέπει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το 2019. Το συγκεκριμένο μέγεθος δεν ταυτίζεται με το εύρος των ενδεχόμενων πρόσθετων κοινωνικών παροχών καθώς θα πρέπει να κρατηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και να καλυφθεί ένα μέρος των υποχρεώσεων ΥΚΩ προς τη ΔEH συνολικού ύψους 150 εκατ. Ευρώ.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2020 άλλωστε, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ευρύτερα πως «πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές αλλά για όλους τους Έλληνες και ο όποιος διαθέσιμος χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία των χαμηλότερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης άλλωστε τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή. Είπε, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2020, ότι «θέτει τέλος στο φαινόμενο των υπερπλεονασμάτων, τα οποία λειτούργησαν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία».

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τρέχει μια νέα άσκηση ανώτατων οροφών δαπανών, προκειμένου να περιορίσει εκ των προτέρων φαινόμενα υποεκτέλεσης λόγω αδυναμίας απορρόφησης των συγκεκριμένων δαπανών, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για τα τελικά μεγέθη σε ΠΔΕ και έσοδα.

Οι ανακοινώσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται τον Νοέμβριο και θα γίνουν από τον πρωθυπουργό. Έως τις 20 Δεκεμβρίου άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να έχουν ψηφιστεί εκτός από τον προϋπολογισμό, το φορολογικό νομοσχέδιο (κατάθεση την επόμενη εβδομάδα) και ο Ηρακλής (κατάθεση αμέσως μετά τη γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και τον SSM, όπου έχει ήδη αποσταλεί το νομοσχέδιο).

Την ερχόμενη εβδομάδα άλλωστε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Τα βασικά μεγέθη

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,73%, μέγεθος το οποίο δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ, προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός του 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις και η ψηφοφορία θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα.

Για το 2020, ο πήχης τίθεται στο 3,56% του ΑΕΠ, με ένα περιθώριο ασφαλείας 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που θέτει η ενισχυμένη εποπτεία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 2% για φέτος και 2,8% του ΑΕΠ για το 2020, με την ανεργία να υποχωρεί από το 15,9% στο 14%. Σε εθνικολογιστική βάση, αναμένεται επίσης μείωση της ανεργίας από το 17,4% στο 15,6%, σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ.

Προβλέπεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, της δημόσιας κατά 0,6%, ενώ οι επενδύσεις προβλέπεται να τρέξουν με ρυθμό 13,4%. Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,1%, οι δε εισαγωγές κατά 5,2%, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός προβλέπεται στο 0,7%.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η εκτίμηση είναι ότι θα υποχωρήσει στο 167% του ΑΕΠ το 2020, από 173,3% φέτος. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 2,44 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι χθες η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος 1,8% και το 2020 θα επιταχύνει στο 2,3% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, προβλέπεται από την Κομισιόν στο 3,8%, με το υπερπλεόνασμα να προκύπτει πέριξ των 550 εκατ. ευρώ./ibna