Οι προκλήσεις και οι πονοκέφαλοι της Αθήνας για το προσφυγικό

Οι προκλήσεις και οι πονοκέφαλοι της Αθήνας για το προσφυγικό

Στο νούμερο ένα ζήτημα μετατρέπεται, ξανά, το προσφυγικό-μεταναστευτικό για την Ελλάδα με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιχειρεί να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ακόμα ένα σχέδιο διαχείρισης. Σήμερα μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως βασικό θέμα στην ατζέντα της Ευρώπης από την Κροατία όπου συμμετέχει στην σύνοδο του ΕΛΚ.

Κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι. Με την ρητορική της Άγκυρας να κλιμακώνεται εκ νέου με την ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, τις έντονες αντιδράσεις δημάρχων και κατοίκων ενάντια στην μεταφορά αιτούντων ασύλου, τις καταγγελίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την εξαγγελία για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, ο πονοκέφαλος για την Αθήνα φουντώνει.

H Άγκυρα με μια σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταγγέλλει την Αθήνα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απάνθρωπη μεταχείριση, θανάτους αλλά και πρακτικές pushbacks στο Αιγαίο. Λίγο νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στην Handeslbatt ανέφερε πως  η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις.

“Δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα”, σημείωσε για τον Recep Tayyip Erdogan, κάνοντας λόγο για παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας της κοινής δήλωσης με την Ε.Ε. “Η Ελλάδα ως ευνομούμενη δημοκρατική χώρα δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν”, απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. “Η Τουρκία, αντί να κάνει υποδείξεις, καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη”, σχολίασε.

“Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, ταυτόχρονα ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί σε αυτό το ζήτημα. Είναι καιρός για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για πιο ειλικρινή διάλογο”, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στην σύνοδο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ. Χαρακτήρισε δε αβάσιμες τις κατηγορίες για θανάτους και κακομεταχείριση προσφύγων. “Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως αυτό το ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα”, υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας “θλιβερά ανεπαρκές”, το Σύστημα του Δουβλίνου.

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη εξαγγείλει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και την μεταφορά αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα. Ωστόσο σφοδρή είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο που παρουσιάστηκε και το οποίο προβλέπει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

“Παραβιάζονται βασικές διατάξεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά επιπλέον, γεμίζοντας φυλακές τα νησιά μας δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος εντάσεων”, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ επαναφέρει το ερώτημα σχετικά με την εφαρμογή του “δόγματος γενικευμένης αποτροπής”. Την ίδια ώρα στο ευρωκοινοβούλιο έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα θα δημιουργηθούν σε ξερονήσια. “Θα χτίσουμε Γκουαντάναμο στην Ευρώπη;”, διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης.

Παράλληλα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δημάρχους και περιφερειάρχες, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται μάλιστα από τη Νέα Δημοκρατία. Κατά του σχεδίου για κλειστά κέντρα τάχθηκαν οι δήμαρχοι της Κω, Χίου και της Σάμου, με τον τελευταίο μάλιστα να δηλώνει πως θα παραιτηθεί εαν εφαρμοστεί ο σχεδιασμός ενώ κάνουν λόγο για απόλυτη έλλειψη ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι στόχος είναι η μεταφορά 20.000 αιτούντων άσυλο ως τις αρχές του 2020 και η αύξηση των επιστροφών./ibna