Σκληρή επίθεση στη Dancila από τον Iohannis

Σκληρή επίθεση στη Dancila από τον Iohannis

Ευθεία επίθεση στην πρώην Πρωθυπουργό και αντίπαλο του στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών στη Ρουμανία Viorica Dancila εξαπέλυσε ο Klaus Iohannis σε ανοιχτή συζήτηση που συμμετείχε με δημοσιογράφους.

Ο Klaus Iohannis που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε debate με την αντίπαλο του στο δεύτερο γύρο των εκλογών, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με οχτώ δημοσιογράφους, ένα πολιτικό επιστήμονα και σπουδαστές, ενώ παρόντες ήταν σύμβουλοι του, ο Πρόεδρος του PNL και Πρωθυπουργός Ludovic Orban και η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Raluca Turcan.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Iohannis δήλωσε ότι στη θητεία του είχε επιτυχίες που θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της Ρουμανίας, αναφέροντας το σύμφωνο κατανομής του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και τη Σύνοδο Κορυφής του Sibiu. Είπε ότι κατάφερε για “πολύ καιρό” να αντιταχθεί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) για να κρατήσει τη Ρουμανία σε μια ευρωπαϊκή τροχιά στον ευρωπαϊκό και διατλαντικό χώρο αξιών. «Κατάφερα να σώσω την εικόνα της Ρουμανίας χάρη στην εξωτερική πολιτική που ακολούθησα. Κατάφερα να αποτρέψω τις τοξικές επιδράσεις μιας κυβέρνησης του PSD. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι χρειάζεται να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή άμυνα, τονίζοντας ωστόσο ότι μια δομή παράλληλη με το ΝΑΤΟ “δεν θα βοηθούσε κανέναν”. Ο Klaus Iohannis τάχθηκε επίσης υπέρ της βελτίωσης της ευρωπαϊκής άμυνας, μιας ισχυρά ενισχυμένης αμυντικής βιομηχανίας και του εκσυγχρονισμού, αλλά «σε απόλυτη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ κι όχι παράλληλα με το ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά στον τομέα της δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος Klaus Iohannis είπε ότι ήταν υπέρ της κατάργησης του ειδικού τμήματος έρευνας των δικαστών, κάτι που μπορεί να είναι ένα εργαλείο «για τον έλεγχο με τρόπο αντισυνταγματικό των δικαστών». “Δεν είμαι ειδικός σε αυτόν τον τομέα, αλλά η άποψή μου ως απλός Πρόεδρος της Ρουμανίας ήταν ότι από την αρχή δεν έπρεπε να δημιουργηθεί αυτό το τμήμα. Ζήτησα και έλαβα τη γνώμη αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων στον τομέα, μεταξύ των οποίων θα ήθελα να παραθέσω την Επιτροπή της Βενετίας, την Ομάδα κρατών κατά της διαφθοράς (GRECO) και το Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης (MCV), η οποία δήλωσε ότι αυτό το τμήμα δεν ήταν απαραίτητο », εξήγησε ο Klaus Iohannis.

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης, ότι ζητώντας την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη δικαιοσύνη ή παραπέμποντάς την στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μπόρεσε να ακυρώσει το 70% των μέτρων, τα οποία χωρίς τη συμμετοχή του, θα είχαν συμβάλει στο να «ηττηθεί» το κράτος δικαίου στη Ρουμανία. Επιπλέον, ο Klaus Iohannis εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι νόμοι της δικαιοσύνης θα διορθωθούν μετά τις βουλευτικές εκλογές, όταν θα υπάρξει άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σχετικά με την τεχνολογία 5G, ο κ. Klaus Iohannis δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ρουμανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας (CSAT). «Θα τα αναλύσουμε προσεκτικά στην CSAT με τη νέα κυβέρνηση και θα λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Klaus Iohannis  για το έργο των αντιδραστήρων 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού Cernavodă και για την εφαρμογή της  5G τεχνολογία.

Όσον αφορά τη σημερινή μορφή υπεράκτιας (offshore) νομοθεσίας, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ικανοποιεί ούτε τους επενδυτές ούτε τα δημόσια οικονομικά. Σχετικά με αυτό, τόνισε τη σημασία της εξεύρεσης μιας φόρμουλας που θα είναι σωστή για τη Ρουμανία, αλλά θα δημιουργεί όμως ένα κατάλληλο πλαίσιο για τους επενδυτές, δήλωσε ο Klaus Iohannis.

Σχετικά με τη μεταφορά της Ρουμανικής Πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Πρόεδρος Iohannis εξήγησε ότι η Πρωθυπουργός Dăncilă δεν είχε τις απαραίτητες εξουσίες για να διατάξει τη μεταφορά μιας πρεσβείας, σύμφωνα με το Σύνταγμα. «Έχω εκφράσει ξεκάθαρα την άποψή μου: εμείς και οι εταίροι μας θεωρούμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται όταν οι πρεσβείες μετακινούνται από την Ιερουσαλήμ στο Τελ Αβίβ. (…). Ως αποτέλεσμα, μπορώ να περιγράψω τις ενέργειες αυτές ως ερασιτεχνισμούς στην εξωτερική πολιτική, γεγονός που μας έκανε πολύ κακό », δήλωσε ο Klaus Iohannis./ibna