Ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ κατά δηλώσεων Μητσοτάκη

Ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ κατά δηλώσεων Μητσοτάκη

Δήλωση εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Hakim Aksoy:

Το τελευταίο  παράδειγμα της προσπάθειας διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την πλευρά της Ελλάδος ήταν οι ατυχείς και αβάσιμες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Σε σύγκριση με τη μεταναστευτική κρίση του 2015, στην οποία πέρασαν 850.000 παράνομοι μετανάστες στην Ευρώπη,  μειώθηκαν κατά 94% η διελεύσεις μεταναστών χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία.

Για τις χώρες που βρίσκονται πάνω στις μεταναστευτικές ροές δεν είναι ανθρωπιστικό  να εφαρμόσουν «μηδενική πολιτική μετανάστευσης και να αγνοήσουν τα δικαιώματά τους». Οι χώρες που υποφέρουν από τη μετανάστευση και η Ελλάδα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να εξαλείψουν τους λόγους που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης.

Στην Τουρκία φιλοξενούνται  περισσότεροι από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι πρόσφυγες. Οι Έλληνες συνομιλητές και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσουν πως δεν είναι δίκαιο  η χώρα μας να σηκώνει μόνη της το παγκόσμιο βάρος της μετανάστευσης.

Αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει να δει και να γνωρίζει, οι παράνομοι μετανάστες εξακολουθούν να ωθούνται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση αγνοώντας τις αξίες της Ευρώπης.

Υπενθυμίζουμε  στην Ελλάδα πως θα έχει πιο θετικά αποτελέσματα να συνεργαστεί με την Τουρκία  αντί να κάνει  προπαγάνδα κατά της χώρας μας.

Η ελληνική κυβέρνηση:

– να διορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες για τους μετανάστες που έχουν καταγραφεί και από τους  διεθνείς οργανισμούς,

-Να φροντίσει στην πρόνοια των μεταναστών, των παιδιών μεταναστών και των βρεφών λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης.

– Να μην ξεχνά ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο,

– Να σταματήσει  την πρακτική της ώθησης των μεταναστών σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου,

– Να μην χρησιμοποιεί όπλα και να μην κάνει απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών,

– Καλούμε να σεβαστούν την πίστη των μεταναστών και τις κοινές αξίες της ανθρωπότητας και της Ευρώπης./ibna