Θετική η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδας

Θετική η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την τέταρτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση 767 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης από τις ελληνικές ομολογίες (SMPs and ANFAs). Η τελική απόφαση αναμένεται στη συνεδρίαση του Eurogroup τον επόμενο μήνα.

Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019», επισημαίνοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια «ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων» και επέδειξε προθυμία να σχεδιάσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις σε στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη στην Ελλάδα προβλέπεται να παραμείνει ανθεκτική, φθάνοντας το 1,8% το 2019 και το 2,3% το 2020, παρά τις εξωτερικές αναταραχές, ενώ η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται σταθερά σε περίπου 17% φέτος και 15% το 2020.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος (φθάνοντας το 3,8% και το 3,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα). Στην πραγματικότητα, το 2019 είναι ο πέμπτος συνεχόμενος χρόνος που θα ξεπεραστούν οι στόχοι. Ως εκ τούτου, η ΕΚ επιβεβαιώνει την υιοθέτηση νέων μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη που ανέρχονται σε 0,6% του ΑΕΠ, με στόχο τη μείωση των στρεβλών φόρων και την αύξηση των κοινωνικών παροχών με επίκεντρο την οικογένεια.

Σε γενικές γραμμές, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές. Η έκθεση τονίζει συγκεκριμένα ότι οι περικοπές φόρων επί του κεφαλαίου και της εργασίας είναι σημαντικά, θετικά βήματα για την αποτελεσματική μείωση της εταιρικής φορολογίας στην Ελλάδα και της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας. “Όλοι οι φορολογούμενοι αναμένεται να επωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδιαίτερα εκείνοι με χαμηλότερα εισοδήματα και οι αυτοαπασχολούμενοι».

Όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της Ελλάδας, οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι οι αρχές έχουν δώσει σημαντική ώθηση, καταγράφοντας την πρόοδο σε βασικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Ωστόσο, η έκθεση προσθέτει ότι εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Όσον αφορά τους κινδύνους, η Επιτροπή επικαλείται πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων η ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων και αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι “τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα. Οι πρόσφατες μειώσεις του ΦΠΑ και τα νέα προγράμματα δόσεων δημιουργούν επίσης ανησυχίες σχετικά με τη συνέπεια αυτών των μέτρων με τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος υπό τον ESM./ibna