Βουλγαρία: «Πράσινο φως» από την κυβέρνηση για δώρο Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους

Βουλγαρία: «Πράσινο φως» από την κυβέρνηση για δώρο Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας συμφώνησε την Τετάρτη να καταβάλει επιδόματα Χριστουγέννων ύψους 40 λέβα (περίπου 20 ευρώ) σε συνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις κάτω από 363 λέβα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Bisser Petkov.

Τα μπόνους θα φτάσουν σε 1.276.200 συνταξιούχους και θα στοιχίσουν στο κρατικό ταμείο περίπου 51 εκατομμύρια λέβα. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από την αναδιάρθρωση του κρατικού προϋπολογισμού.

Για αρκετά χρόνια, ήταν η πρακτική μιας σειράς βουλγαρικών κυβερνήσεων να καταβάλλουν επιδόματα σε συνταξιούχους το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Τα τελευταία χρόνια, το ποσό που παίρνει κάθε συνταξιούχος ως μπόνους ήταν περίπου 40 λέβα.

Τον Νοέμβριο του 2018, ο πρωθυπουργός Boiko Borissov είπε ότι με το ποσό που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η τρίτη κυβέρνησή του είχε χορηγήσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ λέβα σε συνταξιοδοτικά επιδόματα.

Κατά τη διάρκεια των τριών κυβερνήσεων του, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο διατέθηκε για μπόνους σε συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, είχε δηλώσει ο Borissov εκείνη την εποχή.

Πρωτοδημοσιεύθηκε στη The Sofia Globe