Βουλγαρία: Ο Valeri Simeonov εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής

Βουλγαρία: Ο Valeri Simeonov εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής

Ο Valeri Simeonov, αρχηγός του Εθνικού Μετώπου για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας – μέρος του υπερεθνικιστικού εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού – εξελέγη στις 20 Νοεμβρίου ως ένας από τους αντιπροέδρους της Εθνικής Συνέλευσης.

Ο Simeonov εξελέγη για να αντικαταστήσει τον Yavor Notev, ο οποίος κατείχε τη θέση που είχε ανατεθεί στην ομάδα των Ηνωμένων Πατριωτών (UP), αλλά αποχώρησε μετά τον αποπομπή του κόμματος Ataka, του οποίου είναι μέλος, από το UP.

Σύμφωνα με τους κανόνες της εθνικής συνέλευσης της Βουλγαρίας, κάθε επίσημη κοινοβουλευτική ομάδα δικαιούται θέση αντιπροέδρου.

Στην ψηφοφορία 118 τάχθηκαν υπέρ, έξι κατά και έξι βουλευτές απήχαν. Πριν από την ψηφοφορία, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, παραδοσιακός εχθρός των Ηνωμένων Πατριωτών, αποχώρησε από τη διαδικασία.

Ο βουλευτής της Ataka Pavel Shopov περιέγραψε τη σύγκρουση μεταξύ του κόμματος NFSB του Simeonov και του MRF ως «φανταστική», ενώ τόνισε πως η εκλογή του Simeonov ήταν «μια λογική συνέχεια όλων όσων έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες».

Οι Ηνωμένοι Πατριώτες, που αποτελούνται από το VMRO του Krassimir Karakachanov, το Ataka του Volen Siderov και το NFSB του Simeonov, έγιναν εταίροι (μειοψηφία) της τρίτης κυβέρνησης του Boiko Borissov τον Μάιο του 2017.

Έκτοτε, ο συνασπισμός των Ηνωμένων Πατριωτών δέχεται συνεχείς επιθέσεις. Ο Karakachanov παραμένει αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, ενώ ο Siderov απομακρύνθηκε από ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ηνωμένων Πατριωτών και παραιτήθηκε από το Κοινοβούλιο μετά την πρόσφατη εκλογή του ως σύμβουλος της πόλης της Σόφιας. Ο Simeonov ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός αλλά παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 εν μέσω διαμάχης για επιθετικές παρατηρήσεις που έκανε σχετικά με τις διαδηλώσεις μητέρων παιδιών με αναπηρίες.

Πρωτοδημοσιεύθηκε στη The Sofia Globe