Επιβεβαίωσαν την Στρατηγική Εταιρική τους Σχέση Pompeo Aurescu

Επιβεβαίωσαν την Στρατηγική Εταιρική τους Σχέση Pompeo Aurescu

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Bogdan Aurescu συναντήθηκε την Τετάρτη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ήταν η πρώτη συνάντηση των δυο Υπουργών μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ρουμανία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ρουμανικού ΥΠΕΞ, ο Bogdan Aurescu, επανέλαβε την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Ρουμανίας Klaus Iohannis, του Πρωθυπουργού Ludovic Orban, της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου να αναπτύξει και να εμβαθύνει την διμερή Στρατηγική Εταιρική Σχέση και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της τομεακής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ayrescu και Pompeo αναφέρθηκαν στην κοινή δήλωση των Προέδρων Ρουμανίας και ΗΠΑ της 20ης Αυγούστου 2019, όπου εγκρίθηκε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Klaus Iohannis στην Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον των δυο μερών για την καταγραφή συγκεκριμένης προόδου σε όλους τους τομείς της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της Άμυνας, της Ενέργειας και της Ασφάλειας στο κυβερνοχώρο, της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ΥΠΕΞ της Ρουμανίας, ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογο του για την σταθερή στήριξη των ΗΠΑ και την ενίσχυση της στάσης του ΝΑΤΟ στην άμυνα και την αποτροπή της ανατολικής απειλής υποστηρίζοντας την ανάγκη αύξησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Ρουμανία, στο πλαίσιο της ασταθούς ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ταυτόχρονα επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της νέας κυβέρνησης του Βουκουρεστίου για δίκαιη κατανομή αρμοδιοτήτων, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της καταβολής του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και τη συμμετοχή της Ρουμανίας σε ξένες στρατιωτικές αποστολές, γεγονός που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον Mike Pompeo.

Ο υπουργός Bogdan Aurescu έδωσε διαβεβαιώσεις σχετικά με την προτεραιότητα που έδωσε η νέα κυβέρνηση στη λειτουργία των δύο μνημονίων συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα Ρουμανία και ΗΠΑ στους τομείς της πυρηνικής πολιτικής και της υποδομής του  5G.

Aurescu και Pompeo εξέτασαν την ημερήσια διάταξη της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ και τόνισαν τη σημασία της προώθησης της διαδικασίας προσαρμογής της Συμμαχίας σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο πλαίσιο της ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρουμάνος υπουργός τόνισε τη σημασία της εφαρμογής της δέσμης μέτρων για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία εγκρίθηκε από τους συμμάχους υπουργούς εξωτερικών τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, στην Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε τη σημασία της αύξησης της συμμετοχής των συμμάχων στην πολυεθνική ταξιαρχία στη Ρουμανία, καθώς και της αύξησης της ναυτικής συμμαχικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα, αντίστοιχα, και των αεροπορικών περιπολιών », ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας πραγματοποίησε επίσης μια συνθετική παρουσίαση της πολιτικής κατάστασης στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και τόνισε τη σημασία του αρχείου της Υπερδνειστερίας για την ασφάλεια της Ρουμανίας και του ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Bogdan Aurescu υποστήριξε την ένταξη της Ρουμανίας, έναν στρατηγικό εταίρο και έναν αφοσιωμένο σύμμαχο των ΗΠΑ στο πρόγραμμα Visa Waiver.

Ο υπουργός Aurescu απεύθυνε στον αμερικανικό ομόλογό του πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρουμανία./ibna