Φόρουμ για τα Δικαιώματα και τις Εσωτερικές Υποθέσεις στα Δ. Βαλκάνια: Αντιμετώπιση των προκλήσεων μετανάστευσης και ασφάλειας

Φόρουμ για τα Δικαιώματα και τις Εσωτερικές Υποθέσεις στα Δ. Βαλκάνια: Αντιμετώπιση των προκλήσεων μετανάστευσης και ασφάλειας

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων συζήτησαν για την ασφάλεια και το νομικό σύστημα, τη μετανάστευση, την καταπολέμηση της εμπορίας προσφύγων και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στο διήμερο υπουργικό φόρουμ των Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων των Δυτικών Βαλκανίων, στα Σκόπια.

Η προστασία, η διατροφή και η κατάλληλη στέγαση προσφύγων και μεταναστών είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτή την άποψη, η Ε.Ε. υποστηρίζει οικονομικά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με 390 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις κατάλληλες για το σκοπό αυτό. Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και γι ‘αυτό συνεργαζόμαστε με εταίρους στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις ικανότητες υποδοχής και τα συστήματα ασύλου τους», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Oliver Spasovski, σημείωσε πως η Βόρεια Μακεδονία διαθέτει δύο κέντρα διαμετακόμισης για μετανάστες. Δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες, διότι δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για μεγαλύτερα κύματα μετανάστευσης.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η ΕΕ σε αυτήν την διήμερη συνάντηση συμφώνησαν για κοινή απάντηση σε άλλες κοινές προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, το έγκλημα, η διαφθορά και η εμπορία ανθρώπων. Η Φινλανδία ως χορηγός του φόρουμ εξέφρασε σαφή στήριξη στη διαδικασία διεύρυνσης της Ένωσης.

«Η διεύρυνση της ΕΕ είναι ένα εργαλείο για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη. Το μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, πρέπει να πληρούνται όλα τα κριτήρια ένταξης και ιδίως οι μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου», δήλωσε η φινλανδική υπουργός Εσωτερικών Maria Ohisalo.

Το φόρουμ ολοκληρώθηκε με την υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας, κάνοντας τον Επίτροπο Αβραμόπουλο το πιο επιτυχημένο των τελευταίων έξι./ibna