Το ΔΝΤ επέκρινε τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Zaev

Το ΔΝΤ επέκρινε τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Zaev

Η προσωρινή ακύρωση της προοδευτικής φορολογίας, η αύξηση των μισθών και η αναγγελθείσα αύξηση των συντάξεων είναι τα σχέδια της κυβέρνησης που επικρίθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η αλλαγή της πορείας των κυβερνητικών οικονομικών πολιτικών θα επισκιάσει τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε σε αυτόν τον τομέα, ανέφερε το ΔΝΤ μετά από επίσκεψη στα Σκόπια.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αύξηση της ισότητας των εισοδημάτων και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου προϋποθέτει ότι οι συνδυασμένες δημοσιονομικές πολιτικές θα προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της δέσμευσης που υπονομεύεται από το φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,4% για το επόμενο έτος, χαμηλότερο από τις προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας της Βόρειας Μακεδονίας για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 3,8%.

Η υπουργός Οικονομικών Nina Angelovska δήλωσε ότι το ΔΝΤ, εκτός από την κριτική για την έκθεση, έχει επίσης κάνει θετικά σχόλια σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Οι ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα συμφωνούν με το ΔΝΤ όσον αφορά την κριτική του στο οικονομικό και δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης./ibna