Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ποινική ευθύνη υπουργών προκαλούν εντάσεις λίγο πριν την Συνταγματική Αναθεώρηση

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ποινική ευθύνη υπουργών προκαλούν εντάσεις λίγο πριν την Συνταγματική Αναθεώρηση

Προς ολοκλήρωση βαίνει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης με την ψηφοφορία για τις αλλαγές στα άρθρα του συντάγματος την Δευτέρα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το άρθρο περί ευθύνης υπουργών έχουν προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για την πρόταση της πλειοψηφίας σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου, η οποία απορρίφθηκε. “Κόκκινο πανί” για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι η πρόβλεψη της κυβερνητικής πρότασης ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας να εκλέγεται ακόμη και με σχετική πλειοψηφία. Με λιγότερες δηλαδή από 151 ψήφους.

“Η πρότασή της ΝΔ υποβαθμίζει ανεπίτρεπτα τη νομιμοποίηση, επομένως και το θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας”, υπογραμμίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά δεν πρόκειται για την εκλογή Προέδρου σε Οργανισμό του δημοσίου αλλά για τον εγγυητή του πολιτεύματος.

Παράλληλα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν τον κίνδυνο ο Πρόεδρος να καταλήξει να είναι μια κομματική επιλογή και όχι αποτέλεσμα διακομματικής συναίνεσης, οπως είθισται εως σήμερα.

Κοινός τόπος είναι να αποσυνδεθεί η διάλυση της βουλής από την διαδικασία εκλογής του Προέδρου, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται την εκλογή από τον λαό εφόσον δεν ευδοκιμήσουν οι ψηφοφορίες στην βουλή. Μια πρόταση που βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία. Υποκρισία καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοί του αντίπαλοι, θυμίζοντας πως το 2014 εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία εκλογής Προέδρου για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τις οποίες κέρδισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές βουλευτές της Ν.Δ. έχουν εκφράσει έντονο προβληματισμό για την πιθανότητα να εκλέγεται Πρόεδρος μειοψηφίας. Στα “πηγαδάκια” των συγκεκριμένων στελεχών μπαίνει ακόμα και το ερώτημα για το εαν τελικά θα υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης την Δευτέρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν αυτή την πρόταση με το πρόσωπο που ενδέχεται να προταθεί.

Όλο και πιο ανοιχτά βουλευτές της Ν.Δ. τοποθετούνται υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Καθόλου δεδομένο δεν είναι όμως πως ο πρωθυπουργός θα ακούσει αυτές τις φωνές.

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει η κυβέρνηση και για την ρύθμιση σχετικά με την ποινική ευθύνη των υπουργών. Ο Αλ. Τσίπρας είχε αιτηθεί με επιστολή του στον πρόεδρο της επιτροπής Συνταγματικής αναθεώρησης να ενταχθεί στις τροποποιήσεις ερμηνευτική δήλωση σύμφωνα με την οποία αδικήματα όπως η δωροδοκία θα παραπέπονται απευθείας στην δικαιοσύνη και όχι στην βουλή.

Σκληρή κριτική προκάλεσε η άρνηση της πλειοψηφίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει στην κυβέρνηση προσπάθεια συγκάλυψης των σκανδάλων, ατιμωρησίας  και αρχειοθέτησης υποθέσεων που αφορούν πρώην υπουργούς. “Αρνούνται επειδή έχουν λερωμένη τη φωλιά τους”, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN.

Κορυφαία στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας τονίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε παρουσιάσει αυτη την πρόταση στην προηγούμενη προτείνουσα βουλή κατά την διακυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα./ibna