Η Προεδρία της Β-Ε διόρισε νέο πρόεδρο στο Συμβούλιο Υπουργών

Η Προεδρία της Β-Ε διόρισε νέο πρόεδρο στο Συμβούλιο Υπουργών

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς λειτουργική κυβέρνηση, η Προεδρία της Β-Ε διόρισε τον Zoran Tegeltija, μέλος της Συμμαχίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών.

Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα διαμορφωθεί μια κυβέρνηση και η κανονικότητα και η λειτουργικότητα θα επιστρέψουν τελικά στη Β-Ε σε μερικούς από τους κύριους κρατικούς θεσμούς. Φαίνεται ότι τα μέλη της Προεδρίας βρήκαν τελικά κοινό έδαφος, αλλά παράλληλα σημαίνει ότι κάποιος βγήκε από το δρόμο του για να το επιτύχει αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Προεδρία της Β-Ε πραγματοποίησε έκτακτη σύνοδο και έλαβε την απόφαση ότι οι πολίτες περιμένουν ένα χρόνο για τον διορισμό αυτό. Επίσης, λέγεται ότι «η Προεδρία θα στείλει το έγγραφο με τίτλο “Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη Β-Ε”, το οποίο δεν είναι το Ετήσιο Εθνικό Σχέδιο (ANP). Προφανώς, μέλη του ανώτατου πολιτικού θεσμού στο κράτος έκαναν κάποιο συμβιβασμό. Ήταν δυνατό να γίνει νωρίτερα;

Η απάντηση είναι ίσως «ναι» αλλά γνωρίζοντας τις προσωπικότητες των κύριων «παικτών» σε αυτό το παιχνίδι δεν μπορεί κανείς να είναι τόσο σίγουρος. Μέχρι σήμερα, τα τρία μέλη της Προεδρίας ήταν ακίνητα στις θέσεις τους, λέγοντας ότι εξυπηρετούσαν το «εθνικό συμφέρον» των εθνών που τους εξέλεξαν. Η στάση του Σερβοβόσνιου μέλους, Milorad Dodik, ήταν ότι κανένα έγγραφο που θα έφερνε τη χώρα πιο κοντά στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα αποστελλόταν από τη Β-Ε στις Βρυξέλλες. Τώρα, φαίνεται ότι ένα έγγραφο θα φθάσει στο κεντρικό τμήμα του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα είναι το ΑNP και κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή τι πράγματι συνεπάγεται το «Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Ο Βόσνιος -μέλος της προεδρίας-, Šefik Džaferović, σύμφωνα με τη θέση του κόμματός του SDA και του προέδρου του Bakir Izetbegović, υποστήριξε ότι δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του για το διορισμό του Tegeltija έως ότου η Β-Ε στείλει το ANP στις Βρυξέλλες. Ήταν αποφασισμένος ότι πρέπει να είναι ANP και όχι κάποιο άλλο έγγραφο. Έχει προφανώς αλλάξει τη θέση του επί του θέματος και συμφώνησε να στείλει ένα άλλο έγγραφο, το οποίο συγκατατίθεται στο διορισμό του Tegeltija.

Το τρίτο μέλος, ο Κροάτης Željko Komšić, είχε την ίδια γνώμη με τον Džaferović, αλλά στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση, ως πρόεδρος της Προεδρίας, επιβεβαίωσε ότι «το έγγραφο θα σταλεί στις Βρυξέλλες μόλις το Κοινοβούλιο της Β-Ε επιβεβαιώσει τον διορισμό του Tegeltija και τα νέα μέλη του Συμβουλίου Υπουργών».

Μια άμεση αντίδραση προέρχεται από τον πρόεδρο του Σερβοβοσνιακού Δημοκρατικού Κόμματος Mirko Šarović, ο οποίος δήλωσε ότι ο Dodik πρόδωσε τα «εθνικά συμφέροντα των Σέρβων στη Β-Ε και συμφώνησε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ», σε αντίθεση με το ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα για την στρατιωτική ουδετερότητα.

Το καλό είναι στην προκειμένη περίπτωση η απελευθέρωση της κρατικής διακυβέρνησης και η λήψη πολλών αποφάσεων που εκκρεμούν για περισσότερο από ένα χρόνο, μπορούν τελικά να εγκριθούν από το νέο Συμβούλιο Υπουργών. Ωστόσο, ο διορισμός πρέπει ακόμη να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο της Β-Ε και η σημερινή συμφωνία της Προεδρίας, όποια και αν είναι, θα μπορούσε να καταρρεύσει στο τέλος. /Ibna