Κοσσυφοπέδιο: Αποτυχία των αρχών να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά υψηλού επιπέδου

Κοσσυφοπέδιο: Αποτυχία των αρχών να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά υψηλού επιπέδου

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου, οι εισαγγελείς και τα δικαστήρια στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζουν να χειρίζονται υποθέσεις χαμηλής διαφθοράς, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν σε μια στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Ατιμωρησία της διαφθοράς», που οργανώθηκε από το Ινστιτούτου Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου, με την υποστήριξη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών – συγκεκριμένα το Γραφείο Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου.

Η έκθεση αναφέρει ότι το 2019 συνέχισε να χαρακτηρίζεται από την αναβολή μεγάλου αριθμού ακροάσεων ενώπιον δικαστηρίων σε υποθέσεις διαφθοράς.

«Έτσι, μπορούμε να πούμε ελεύθερα ότι με βάση αυτή τη διαδικασία παρακολούθησης είναι σαφές ότι δεν δίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι την προτεραιότητα που απαιτείται για την αντιμετώπιση περιπτώσεων διαφθοράς, ιδιαίτερα δε σε περιπτώσεις υψηλού προφίλ», δήλωσε η ερευνήτρια του έργου Arrita Rezniqi.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι εισαγγελείς και τα δικαστήρια «εξακολουθούν να επιλέγουν τον εύκολο δρόμο στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στοχεύοντας κυρίως στην καταπολέμηση της διαφθοράς χαμηλού επιπέδου» και σπάνια ασχολούνται με υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου./ibna