Μια συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας θα αυξήσει τις επενδύσεις

Μια συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας θα αυξήσει τις επενδύσεις

Η επίτευξη ειρηνικής συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα ενισχύσει τις οικονομικές επενδύσεις και στις δύο χώρες, σύμφωνα με μελέτη του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσσυφοπεδίου Berat Rukiqi, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης, δήλωσε ότι οι εταιρείες πιστεύουν ότι μια συμφωνία εξομάλυνσης με τη Σερβία θα ακολουθηθεί από θετικά βήματα για τη χώρα.

Ο ίδιος είπε ότι το 41% ​​των επιχειρηματιών του Κοσσυφοπεδίου πιστεύουν ότι η επίτευξη συμφωνίας με τη Σερβία θα ενισχύσει τις εξαγωγές του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με τον Rukiqi, πάνω από το 63% εκτιμά ότι η επίτευξη συμφωνίας θα αυξήσει επίσης τις άμεσες ξένες επενδύσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Με βάση την έρευνα που επικεντρώθηκε στις τοπικές επιχειρήσεις, αποδεικνύεται ότι το 75% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η Σερβία έχει βλάψει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του Κοσσυφοπεδίου.

Ως κύριοι φραγμοί, οι ερωτηθέντες ανέφεραν την απώλεια αγορών, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τη ζημιά στην εικόνα του Κοσσυφοπεδίου.

Η σημερινή πολιτική κατάσταση των επιχειρήσεων έχει επίσης μεγάλη επίδραση στην οικονομική στασιμότητα που αντιμετωπίζει το Κοσσυφοπέδιο.

Στο Κοσσυφοπέδιο είναι εν αναμονή της πιστοποίησης των αποτελεσμάτων των κοινοβουλευτικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, έτσι ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία δημιουργίας της κυβέρνησης συνασπισμού που θα αντιμετωπίσει πίεση για την επανάληψη των συνομιλιών με τη Σερβία, οι οποίες έχουν ανασταλεί εδώ και ένα χρόνο./ibna