Εν αναμονή της έγκρισης των Βρυξελλών για την 4η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Εν αναμονή της έγκρισης των Βρυξελλών για την 4η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει τα αποτελέσματα της τέταρτης αξιολόγησης της οικονομίας της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έγκριση της εκταμίευσης των μεταμνημονιακών κεφαλαίων κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωζώνης πρόκειται να εκταμιεύσουν περισσότερα από 760 εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα που αφορούν κέρδη από ελληνικά ομόλογα.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται επίσης να επαινέσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία της, καθώς και για τη θετική ώθηση της χώρας στις αγορές χρεών, η οποία αποδίδεται κυρίως στο μεταρρυθμιστικό κλίμα που καλλιεργείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Eurogroup Mario Centeno δήλωσε ότι οι χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα ληφθούν υπόψη όταν αναθεωρηθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2021. Ο Centeno δήλωσε ότι η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα που απέδωσε στις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 έδειξαν τη Δευτέρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού για τους πρώτους 10 μήνες του έτους ανήλθε σε 5,75 δισεκατομμύρια ευρώ, σημαντικά υψηλότερο από τον καθορισμένο στόχο για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα πλεονάζοντα κεφάλαια που αντλήθηκαν για τη μείωση των φόρων και για την υποστήριξη των νησιών του Αιγαίου που δέχονται αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε ευχαριστημένος με την πορεία της οικονομίας τους τέσσερις μήνες από τότε που το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία, αλλά επανέλαβε την ανάγκη τα κράτη μέλη της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα ως βολική ‘αποθήκη’ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι, δεν θα το δεχθώ άλλο πια», δήλωσε./ibna