Ενισχυμένες οι σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ

Ενισχυμένες οι σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo και του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη σήμερα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ενός έτους από την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού ΥΠΕΞ «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δυο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν το πλήρες φάσμα των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις, σε μια πλειάδα θεμάτων, βρίσκονται σε πορεία σταθερής ενίσχυσης, επαναβεβαίωσαν την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων των δυο χωρών προς αυτή την κατεύθυνση και συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας».

Το State Department σε ανακοίνωση του αναφερόμενο στην συνάντηση του Mike Pompeo με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη, σημείωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη σχέση ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δυο υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ετήσια επέτειο της διμερούς Δήλωσης Προθέσεων για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Επιπροσθέτως ο Mike Pompeo επιβεβαίωσε «τη μακρόχρονη αμερικανική πολιτική για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στην Κυπριακή ηγεσία στις προσπάθειες υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της νήσου ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Σημειολογικά η δεύτερη συνάντηση μέσα σε ένα χρόνο μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και ΗΠΑ επιβεβαιώνει την αναβάθμιση των σχέσεων των δυο χωρών και την σημασία που δίνει η αμερικανική διπλωματία στην Κύπρο./ibna