Καθαίρεση πολιτικού στην Β-Ε λόγο δημοσίευσης φωτογραφιών του στο Pornhub

Καθαίρεση πολιτικού στην Β-Ε λόγο δημοσίευσης φωτογραφιών του στο Pornhub

Σε έκτακτη σύνοδο της Συνέλευσης του Καντονιού Ουνα-Σάνα (USC), η οποία διεξήχθη σήμερα, η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του Προέδρου της Βουλής, Agan Bunić. Ο λόγος για αυτή την απόφαση είναι οι φωτογραφίες του που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του Pornhub. Ο Bunić φέρεται να δημοσίευσε αυτές τις φωτογραφίες και τα βίντεο μόνος του.

Υπέρ της καθαίρεσης του Bunić ψήφισαν 16 μέλη του κοινοβουλίου, έξι ήταν αντίθετοι, ενώ έξι απείχαν.

Η αντικατάστασή του ψηφίστηκε από το SDA, το DF, το POMAK, το Κόμμα Μας και τους Luaburists. Το SDP, το Ανεξάρτητο Μπλοκ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ilda Alibegović απείχαν, ενώ οι βουλευτές του A-SDA, όπως και ο ίδιος ο Bunić και η Ifeta Kadić, οι οποίοι προέρχονται από το SBB, ήταν αντίθετοι με αυτήν την απόφαση. Οι Bunić και ο Kadić μάλιστα εγκατέλειψαν τη συνεδρία κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Κανένας νέος πρόεδρος δεν έχει προταθεί σήμερα, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία εντός της πλειοψηφίας. Ο Razim Halkić του SDP, αντιπρόεδρος της Συνέλευσης, θα εκτελεί χρέη προέδρου μέχρι την εκλογή νέου προέδρου.

Οι βουλευτές του SDA στη Συνέλευση του USC είχαν προηγουμένως ζητήσει εγγράφως τη διοργάνωση συνόδου του Βοσνιακού Συμβουλίου στη Συνέλευση, ζητώντας να υπάρχουν δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη: Πρώτον, η πρόταση απόφασης σχετικά με την απόλυση του Προέδρου της Συνέλευσης του USC, Agan Bunić, και δεύτερον η πρόταση της επιλογής του υποψήφιου Προέδρου ή Αντιπροέδρου από το Βοσνιακού λαού.

Το SDA, στην εξήγηση της αίτησης, δήλωσε ότι “οι νέες συνθήκες δημιουργούνται από την παρουσία υπονομευτικού περιεχομένου που σχετίζεται με τον Bunić, βλάπτοντας έτσι την αξιοπρέπεια του ανώτατου νομοθετικού σώματος στην USC.

Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Bunić προγραμμάτισε αυτήν την έκτακτη σύνοδο, μετά από αιτήματα που έλαβε από βουλευτές. Οι βουλευτές πιστεύουν ότι ο Bunić, μέσω της ανήθικης συμπεριφοράς του, έβλαψε την αξιοπρέπεια της Συνέλευσης του USC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έκτακτη σύνοδο του Βοσνιακού Συμβουλίου στη συνέλευση του USC, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν υιοθετήθηκε πρόταση για την καθαίρεση του Bunić.

Εκπρόσωποι της Βοσνιακής Κομματικής Διοίκησης στη Συνέλευση του USC είχαν διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό. Ενώ ορισμένοι λένε ότι ο στόχος είναι να προστατευθεί η αξιοπρέπεια αυτού του θεσμού, άλλοι λένε ότι αυτή ήταν μια προσπάθεια να ανατραπούν τα κυβερνώντα κόμματα.

Η υπόθεση με τις φωτογραφίες του Bunić στο Pronhub είναι κάτι που αυτό το Καντόνι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή, καθώς οι αρχές του USC αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με την εισροή μεταναστών στο έδαφός του. Επιπλέον, η ΕΕ ζητά από τις αρχές να κλείσουν το στρατόπεδο των μεταναστών στο Vučijak και να το μεταφέρουν σε μια νέα τοποθεσία, αλλά η Συνέλευση πρέπει πρώτα να συζητήσει και στη συνέχεια να υιοθετήσει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το θέμα αυτό./ibna