Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της Ελλάδας μπαίνει στην τελική ευθεία αυτή την εβδομάδα, καθώς η ολομέλεια του κοινοβουλίου θα αρχίσει να συζητά το θέμα τη Δευτέρα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα απευθυνθούν στο Σώμα.

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει τις προτάσεις της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για την αναθεώρηση σε πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιτύχει υψηλό βαθμό συναίνεσης σε σημαντικά θέματα.

Στις 25 Νοεμβρίου, οι βουλευτές θα ψηφίσουν για τα αναθεωρημένα άρθρα, πριν από τον τελευταίο γύρο ψηφοφορίας τον επόμενο μήνα.

Στα άρθρα που πρόκειται να αναθεωρηθούν περιλαμβάνεται και αυτό που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν ότι η μη εκλογή ενός Προέδρου με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τουλάχιστον 180 δεν θα πρέπει να οδηγεί σε εκλογές. Μέχρι στιγμής, υπάρχει διαφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες του συστήματος που πρέπει να υιοθετηθεί.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο θα ζητηθεί συναίνεση αφορά το άρθρο 86 του Συντάγματος σχετικά με την ευθύνη των υπουργών. Τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς παραγραφής που ισχύει επί του παρόντος για αδικήματα από υπουργό, ώστε να ταιριάζει με την αντιμετώπιση των απλών πολιτών που κατηγορούνται για ποινικό αδίκημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί οιαδήποτε αλλαγή στο συνταγματικό άρθρο να εφαρμόζεται αναδρομικά, αλλά η κυβέρνηση είχε απορρίψει την ιδέα.

Επιπλέον, η αναθεώρηση θα επικεντρωθεί επίσης στις σχέσεις μεταξύ κράτους και εκκλησίας, νόμων που αφορούν δικαιώματα, τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα και αποκέντρωσης των τοπικών κυβερνητικών αρχών, μεταξύ άλλων.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν επίσης για την προσέγγισή τους στα δικαιώματα ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Η Βουλή πρέπει τώρα να αποφασίσει πώς να προχωρήσει σε αυτό το θέμα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει ευρεία συναίνεση./ibna