Στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου ο Χριστοδουλίδης

Στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου ο Χριστοδουλίδης

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προσεκλήθη από τον Αμερικανό ομόλογο του Mike Pompeo στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθούν την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τον Νοέμβριο του 2018 στην Ουάσιγκτον είχε υπογράψει με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Wess Mitchell τη Δήλωση Προθέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. Για πρώτη φορά Λευκωσία και Ουάσιγκτον προχώρησαν σε συγκεκριμένο καθορισμό του πλαισίου συνεργασίας τους σε θέματα Ασφάλειας, σηματοδοτώντας την αναβάθμιση της συνεργασίας των δυο χωρών.

Η συνάντησή Χριστοδουλίδη Pompeo, θα πραγματοποιηθεί στο State Department, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 13:00 (τοπική ώρα) και σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή τα ενεργειακά.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Philip Reeker, τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Matthew Palmer, τον υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακά ζητήματα, Francis Fannon και ίσως με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Robert C. O’Brien. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan στις ΗΠΑ και τις συνομιλίες του με τον Donald Trump.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι ομιλητής στο Συνέδριο που διοργανώνεται από το «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών» και την εφημερίδα Καθημερινή σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας HALC. Θέμα του Συνεδρίου θα είναι «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, νέες προοπτικές». Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα συμμετάσχει επίσης και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο με τον Έλληνας Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Kocho Angjushev και τον Αμερικανό Υφυπουργό Francis Fannon./ibna